09/10/2016

Jens Andersen: Astrid LindgrenTämä päivä, yksi elämä

Jens Andersen on kirjoittanut Astrid Lindgrenin elämäkerran, Astrid Lindgren Tämä päivä, yksi elämä. 418-sivuisen teoksen lukee nopeasti, sillä se on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu. Kirjan nimi kuvaa hyvin Astrid Lindgrenin valoisaa, eloisaa ja leikkisää persoonaa tuoden esille uutta tietoa maailmanlaajuisesti rakastetusta kirjailijasta. Esimerkiksi omaelämäkerralliset ainekset Melukylän lapsissa, Marikki-kirjoissa ja  Vaahteramäen Eemelissä olivat minulle uutta tietoa. Lasse-pojastakaan en ole aiemmin tiennyt. Kirjassa ei vilise vuosilukuja ja teosluetteloita, vaan keskiössä on ihminen kirjojen takana. Jens Andersen on tehnyt valtavan taustatyön.  Kirjan syntyyn on merkittävästi vaikuttanut myös Astrid Lindgrenin tytär, Karin.

Veljeni Leijonamieli ja Mio, poikani Mio ovat ylittämättömiä aikuisiällä luettuja kirjoja. Elämäkerran jälkeen tekee mieli lukea kaikki muutkin Lindgrenin kirjat, jotka ovat jääneet lukematta, mm. Rasmus-sarja.

Lukiessani minulle nousi mieleen Astrid Lindgrenin persoonaa mielestäni kuvailevat sanat: ilo, valo, rakkaus, äly, huumorintaju, heittäytyminen, sitoutuminen, ystävyys ja sydämellisyys. Listaan voi lisätä myös sanat rohkeus ja kannanotto. Astrid Lindgren ei pelännyt asettua vastahankaan hallituksen tehdessä kestämättömiä päätöksiä. Hänellä oli merkittävä vaikutus mm. Olof Palmen hallituksen kaatamisessa.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti