Marie Kondon oppien keskeisenä sisältönä on tavaroiden ja vaatteiden karsiminen. - Tuottaako tavara iloa? Jos ei, heitä se pois. Syvemmälle siivoamiselämänohjeisiin mennään tiettyjen perusajatusten avulla.
- "Samalla, kun siivoat, tulet järjestäneeksi asiasi ja elämäsi."
- "Saat lisää rohkeutta minimoida elämästä negatiivisia asioita."
- "Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei synny enää koskaan.
Japanilaisiin pieniin koteihin ja kotiäititraditioon ohjeet voivat toimia mainiosti sellaisenaan. Länsimaisten, työssäkäyvien ihmisten ei tarvitse alkaa tässä(kään) fundamentalisteiksi, mutta kyllä Kondon ohjeista voi noukkia kantavia ajatuksia elämäänsä. Parasta Kon Mari - menetelmässä mielestäni on tavaroiden ja vaatteiden määrän karsiminen, säilytettävien tavaroiden arvostaminen niin, että ne tuottavat iloa ja vähien tavaroiden tuoma tila, jossa voi keskittyä positiivisesti elämään itseensä.
Kirjoja olen vuosien varrella jo karsinut paljonkin. Niiden nykyistä määrää en kuitenkaan suostu karsimaan Kon Mari -metodin mukaisesti. Käytän hyvin toimivia kirjastopalveluja, joten enää en osta kirjoja kotiini. Lukemisen määrää ei onneksi tarvitse karsia. Kenkiä voisin kyllä marittaa, mutta ensin pitäisi ratkaista, tuottavatko korkkarit iloa, vaikka niitä ei voi käyttää. Ovathan ne kuitenkin kauniita esineitä. Yhdet ovat hyllyllä, yhdet söi koira. Muutama pari odottaa vielä ratkaisua...
Kon Mari on mielenkiintoinen menetelmä mielenrauhan löytämiseksi karsimalla tavaroita ja niitä fiksusti järjestämällä. Menetelmän kehittäjälle se tuottaa myös kuuluisuutta ja varakkuutta. Olisipa minullakin joku pikku neuroosi, jonka voisin tuotteistaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti