09/02/2022

Maritta Lintunen: Tapaus Sidoroff: novelleja


Maritta Lintusen Tapaus Sidoroff on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu novellikokoelma. Pidän Lintusen kielen selkeydestä. Pidän myös siitä, että tarinat kantavat omalla voimallaan, eikä asioita selitellä tai alleviivata. Elämä ei aina ole reilua, mutta se on aina  yllätyksellistä.

Kokoelman novelleissa kertojalla on lämmin ja inhimillinen ote kuvattaviinsa. Henkilöiden elämästä valaistaan vain tietty kohta, mutta koko eletty elämä on silti läsnä.

Takakansitekstin mukaan "Maritta Lintusen ilmaisu on riemastuttavan ekspressiivistä. Novellien henkilöitä yhdistävät toisinaan absurdit väärinymmärrykset tai liian pitkä puhumattomuus; tragikoominen tasapainoilu totuuksien, valheiden ja kuvitelmien kehällä."

Seuraavassa kommentoin lyhyesti kokoelman novelleja, tosin vain itselleni muistilistaksi. Suosittelen kuitenkin lukemaan kirjan!

  • Rantavahti
Novellissa tapahtuu yllättävä kohtaaminen ikuista välivuottaan pitävän peräkamaripojan ja kylälle paluumuuttavan naisen välillä. Toivoisin kovasti, että se, mikä jää valaisematta, olisi onnellista.
  • Tapaus Sidoroff
Kokoelman niminovelli jäi mieleen pitkäksi aikaa. Sotaan hurahtanut isänmaallinen armeijan palveluksessa oleva poika kiertää ympäri Suomea puhumassa tilaisuuksissa ja kuljettaa mukana isäänsä, sotaveteraania. Isä ei voi puhua, koska kielestä on jäljellä vain tynkä, ja puolet leukaluusta on räjähtänyt pois. Ajatuksissaan hän voi olla kuitenkin mitä mieltä tahansa pojan puheista ja on tyytyväinen, ettei poika tule koskaan tietämään kaikkia haavoittumiseen liittyviä asioita. Isän ajatuspuhe on mainiota.

Ihanteellisuus ja isänmaallisuus kohtaavat petturuuden ja karkuruuden  - vai sittenkin eloon jäämisen ja selviytymisen ilman sankariviittaa?
 
Päähenkilön sukunimi alkoi kiinnostaa ja tutkailin sen levinneisyyttä ja tietoja siitä                            sivustolta: https://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/sidoroff.html (Luettu 7.2.2022). Jäi mietityttämään, miksi henkilöllä on juuri tämä, melko harvinainen sukunimi. Perustuukohan tarina faktaan?
  • Punatähti 
Kun jotkut asiat ovat vahvasti totta (vain) kokijalle itselleen, voi pilkkaamisesta ja nauramista olla yllättäviä seurauksia.
  • Jääpeili
Onnettomuudesta seuraa toiselle onni ja toiselle henkinen romahdus. Nuoren huippupelaajan ja valmentajan osat vaihtuvat: huippupelaajan ylivoimaisuus ja joukkueen ihailu vaihtuvat pelaamisen lopettamiseen, ahdistukseen ja romahdukseen. Valmentajan kuluttava elämä, köyhä kituutus ja ammatti vaihtuvat helppouteen ja lomamatkojen suunnitteluun. Vakuutusrahoistako se johtuu? Joukkueen toinen aikuinen, Simo on viisas. Hänen mielestään valmentajan on armahdettava nuori pelaaja tunnontuskistaan. Outoa, ettei valmentaja tunnu sitä itse tajuavan.
  • Vakoojat
Pariskunnan maailmat eivät kohtaa. Salaisuudet pulpahtavat pintaan arvaamattomalla tavalla, mutta siiliraukkojen kärsimys on kauhistuttavaa. 
  • Stradivarius
Tämä novelli herätti voimakasta vastenmielisyyttä. Julle on koulun musiikin opettaja, joka on niin ällöttävä, että teki pahaa lukea. Oppilas joutuu hänen ahdistelun kohteeksi ja pistää vahingon kiertämään johdattamalla petturiystävänsä kokemaan saman. Julle esittelee aarrettaan, aitoa Stradivariusta,  niille, jotka antautuvat edes vähän. Päivi ehtii kuitenkin lukea soittimen pohjasta sanat "Leningrad 1975". Kosto on julma.
  • Saalistaja
Saalistaja on kertomus siitä, kuinka vaarallinen harmittomalta vaikuttava antikvariaatin omistaja voi olla. Mitä saaliiksi saaduille tapahtui? Sääli, että viimeisestä asiakkaastakin tulee saalistaja, ja sääli, että eräs mies odottaa häntä turhaan lentoasemalla.
  • Kanadanhanhi
Kanadanhanhi kertoo vähäeleisesti nuorena Kanadaan muuttaneen Alli Karvosen säälittävän elämäntarinan. Hän haluaa kohdata menneisyytensä ennen kuolemaansa, mutta häpeä kahlitsee hänet, vaikka valtamerikin jo sitä varten ylitettiin. 


Olen Maritta Lintusen fani ja arvostan kovasti häntä kirjoittajana.
Minulla odottelee nyt useampi Lintusen kirja lukupinossa: Takapiru, Sydänraja, Ovisilmä, Hulluruohola ja Liekkikupolit.  Luultavasti luen lähiaikoina koko hänen tähnastisen tuotantonsa.

Tapaus Sidoroffin lisäksi olen aiemmin lukenut Boriksen lapset ja Stellan. Postaukset näistä löytyvät linkin takaa:



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti