30/01/2022

Rachel Wells: Alfie - kissa kynnyksellä. Suomentanut Elina Lustig. E-kirja. BookBeat.

 

                                                      

            Kuva on lainattu osoitteesta: https://www.suomalainen.com/products/alfie-kissa-kynnyksella-1


Oikeassa elämässä en ole kissaihminen. En osaa olla niiden kanssa ja vähän kai jännitänkin. Nyt tutustuin kuitenkin hurmaavaan kissaherraan, josta tuskin kukaan ei voi olla pitämättä. 

Alfie jää orvoksi, kun hänen emäntänsä ja kissaystävänsä kuolevat. Talon uudet omistajat haluaisivat viedä Alfien hoitolaitokseen, mutta Alfie päättää toisin ja hankkii itselleen uuden perheen, tai oikeastaan useammankin. Hän alkaa pitämään heistä huolta. Samalla hän hieman järjestelee heidän asioitaan. Hän on tarkkakatseinen ihmistuntija, ja kyllä huomaa, kuka ihminen ei ole luotettava. Sehän näkyy helposti: Jos ihminen ei pidä kissoista, hänessä on jotain vikaa.

Alfie on viisas, itsetietoinen ja omahyväinen ja erittäin kiltti kissa, joka sitoutuu perheisiinsä ja nukkuu yönsä tasapuolisesti kahden pääperheen talossa. Kaksi muuta perhettä ovat lähinnä päiväperheitä, joissa Alfie käy vierailulla päivisin. Perheisiin kuuluvat Claire (ensimmäinen pääperhe), Jonathan (toinen pääperhe), Franceska, Thomasz ja heidän poikansa Thomasz ja Aleksy (ensimmäinen päiväperhe) sekä Polly, Matt ja Henry (toinen päiväperhe).

Ihmisillä on omat työ- ja ihmissuhdekuvionsa ja ongelmansa. Alfien toimien lisäksi heidän elämäänsä on kuvattu mielenkiintoisesti ja aidosti. Heidän elämänsä ei ole pelkkää sokerisiirappia, vaan mukana on myös suuriakin ongelmia. Clairen ajautuminen suhteeseen manipuloivan ja arvaamattoman Joen kanssa on ongelmista vaarallisimpia. Alfie punoo kuitenkin suunnitelman ja pelastaa Clairen oman henkensä uhalla.

Kertojana on Alfie, joka suoriutuu tehtävästään hyvin ja uskottavasti. Suomentaja Elina Lustigin kieli on sujuvaa ja helppoa. Alfie - kissa kynnyksellä on positiivinen ja lämminhenkinen hyvän mielen kirja, joka sopii sekä aikuisille että nuorille.  Taidanpa viettää aikaa tämän kissaherran kanssa myös jatko-osan verran ja seuraan suomennosten ilmestymistä. Jatko-osa on nimeltään Alfie - samettitassuinen ystävä. Englanniksi kirjoja on ilmestynyt jo useampia.







2 kommenttia:

  1. Itselleni tämä varmasti sopisi, kun olen henkeen ja vereen kissaihminen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sopii varmaan, kun minullekin, vannoutuneelle koiraihmiselle tuotti iloa. :)

      Poista