30/09/2018

Kaksi Botnia-palkintoehdokasta 2018: Harri Filppa: Kuolema meidät erotti. Pirkko Lastikka: Etäisten teiden haibun.

Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. (Ks. lisää http://www.oulunkirjailijaseura.fi/oulun-kirjailijaseura/botnia_palkinto/)

Liitän samaan postaukseen kaksi teosta, jotka kuuluvat minulle hieman harvinaisempaan genreen. Harri Filpan Kuolema meidät erotti on sarjakuva tositapahtumiin perustuvasta vakavasta aiheesta, vaimon äkillisestä kuolemasta. Filppa käsittelee siinä surua ja surusta selviytymistä. Aihe on vakava, mutta teoksen perusvire on eteenpäin katsova, ja loppu on positiivinen. Elämä kantaa.

Pirkko Lastikka on runoilija, joka on minulle sekä nimenä että tuotannoltaan ennestään outo. Luen runoja luvattoman vähän.
Haibun on lyhytmuotoinen japanilainen proosalaji, johon usein sisältyy haikuja tai haikai-ketjurunoja, toisinaan myös kiinankielisiä säkeitä. Haibun voi olla runon proosajohdanto, päiväkirjamainen merkintä, tervehdyskirje tai matkakertomus. (http://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:haibun
Lastikka avaa haibun-runoutta teoksensa alussa laajemmin, mutta ehdin jo palauttaa kirjan kirjastoon.
Lastikan Etäisten teiden haibun -teoksen rakenne on mielenkiintoinen. Vähillä sanoilla sanotaan paljon. Teksteistä välittyy rikas eletty elämä sekä elämän ja luonnon tarkkailu. Runoilijan asuinpaikka Hailuoto on kivasti kirjoitettu haibuihin mukaan. Lukukokemus oli uusi ja oikein miellyttävä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti