07/09/2018

Joni Skiftesvik: Finlandia City: Elämänkuvia

Joni Skiftesvik on lempikirjailijani. Olen lukenut lähes hänen koko tuotantonsa. Skiftesvikin kerronta on selkeää, sujuvaa ja vailla turhia krumeluureja tai minkäänlaista itsetehostusta. Tarina on pääosassa, ja tarinassa empatia on pienen ihmisen puolella. Palkitun kirjailijan laajaa tuotantoa on käännetty useille kielille.
"Harvassa on ne kirjailijat, joiden tekstin maun tuntee, muistaa ja tunnistaa, kun sitä kerran on päässyt maistamaan. Tästä syystä Skiftesvik on kertojana ohittamaton. (...) Tarina vetoaa tunteisiin, se koskettaa, mutta mikä tärkeintä, kun kirjan on sulkenut, tapahtuu ihme: kirjan painava sisältö jatkaa elämäänsä mielessä ja kasvaa päivä päivältä. Paljon on kirjoitettu hyviä romaaneja, mutta mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta."
          - Sitaatti Runeberg-palkintolautakunnan perusteluista

Finlandia City on rinnakkaisteos omaelämäkerralliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni, joka toi Skiftesvikille Runeberg-palkinnon. Finlandia City on ehdolla Botnia-palkinnon saajaksi. (Ks. lisää http://www.oulunkirjailijaseura.fi/oulun-kirjailijaseura/botnia_palkinto/ )

Rakastan Skiftesvikin lämmintä huumoria, kielen selkeää kuvallisuutta ja rikkautta. Esimerkiksi seuraavat lainaukset piirtävät täydellisen  kuvan ihmisistä ja tilanteista:
"Erkki seisoi laihana salkona väljien valkopunaisten flanellihousujensa sisällä pienen mökin portailla."
"Huivilennätin kiidätti miehestä sanaa talosta taloon." 
Finlandia Cityssä Skiftesvik siteeraa kivasti omia tekstejään ja  taustoittaa tuotantoa; sitä, miten eletty elämä muuttuu tarinaksi ja kaunokirjallisuudeksi. Kun elää silmät ja korvat auki, on mistä kirjoittaa!

Skiftesvikin haave kirjailijan urasta kypsyi jo varhain. Paavo Rintala, Pentti Haanpää, Jack London, Timo K. Mukka, Toivo Pekkanen ja Teuvo Pakkala ovat olleet tärkeitä esikuvia. Myös ainakin minulle oudompi Tauno Kaukonen mainitaan. (Mika Kaurismäen elokuva Klaani perustuu Kaukosen romaaniin.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Klaani_%E2%80%93_tarina_Sammakoitten_suvusta)

Käytän  kirjaston palveluja, enkä enää juuri hanki kirjoja kotiini, mutta tämän kirjan voisin ostaa omaan kirjahyllyyni ja asettaa sen arvopaikalle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti