16/08/2018

Leena Krohn: Salaisuuksia. Leena Krohn: Kertomuksia

Leena Krohn -lukuprojektini etenee hitaasti, mutta varmasti. Ensin oli helle, ja aivot eivät toimineet. Sitten loppui loma, ja työt alkoivat haitata harrastusta. Iso pino kirjoja Leena Krohnilta ja Leena Krohnista  kuitenkin odottaa. Haluan tutustua hänen tuotantoonsa mahdollisimman laajasti ja lukea myös henkilöhistoriaa. Tämä on pitkä projekti, mutta onneksi ei ole mitään päivämääriä tai aikatauluja, ja syksy on ihanaa lukuaikaa. On mukavaa välillä keskittyä vain yhteen kirjailijaan ja ottaa hänen tuotantonsa haltuun pala palalta.

Nyt lukuvuorossa oli kaksi pikku kirjasta: Kertomuksia vuodelta 1976 ja  Salaisuuksia vuodelta 1992.

Kertomuksia on kirjoittanut 29-vuotias kirjailija. Lyhyet tarinat ovat pinnalta kevyitä, mutta syvyyttä löytyy. Kertomuksia on varmaankin suunnattu nuorille lukijoille, ja tunnistinkin  teksteistä pari, jotka ovat ehkä ilmestyneet jossakin koulun lukemistossa: Salakuuntelija ja Vesiprofessori. Uutena löytyi koskettava Puhdas omatunto, jossa maailmantuskaa poteva nuori lakkaa syömästä ja kohtaa kuoleman sekä luonnon kiertokulun. Tämän voisi lukea tai luetuttaa nykypäivän nuorelle lukijakunnalle. Hieno teksti! Tarinat on hyvin kirjoitettu, mutta kirjailijanääni on tässä kokoelmassa ehkä vielä melko varovainen.

Salaisuuksia sisältää viisi outoa tarinaa, jotka toimivat varmasti ääneenluku- ja keskustelutarinoina monenikäisille lapsille ja nuorille. Tekstit ovat sujuvasti kirjoitettua fantasiaa. Tarinan miljöö voi olla aluksi normaalielämän mukainen, mutta tarina saa omanlaisensa todellisuuden hyvinkin nopeasti. Kirjailija oli kirjan ilmestyessä 45-vuotias, ja sanoma on terävöitynyt.

Pidin kyllä kaikista viidestä tarinasta,  mutta erittäin mielenkiintoinen on Mare Serenitatis, jossa  minäkertojan täti asuu Kuussa. Kuu koetaan turhaksi, ja se päätetään hävittää maailmasta. Seuraa ekokatastrofi, jota vastaan kirjailija selvästi asettuu.

Kirjailijan taustatyö ja paneutuminen ovat vertaansa vailla. Kuinkahan kauan hän on käyttänyt aikaa Kuuhun tutustumiseen ennen tekstin kirjoittamista? Faktojen on oltava kohdillaan, jotta fiktio voi tuntua näin uskottavalta. Kirjan on kuvittanut Leena Krohnin sisar, Inari Krohn.

Donna Quijoten ja Tainaronin kanssa olin hieman hämilläni:
https://kirjakirjokansi.blogspot.com/2018/08/leena-krohn-donna-quijote-ja-muita.html 

https://kirjakirjokansi.blogspot.com/2018/08/leena-krohn-tainaron-pirjo-lyytikainen.html

Mielenkiintoinen tutkimusmatkani Leena Krohnin mukana jatkuu!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti