Kuva kirjasta ei ole paras mahdollinen, mutta kirja on kyllä lukemisen arvoinen! Botnia-palkintoehdokas Reunalla - Tarinoita Suomen tyhjeneviltä syrjäkyliltä on hyvin sympaattinen teos. Jenni Räinä ja Vesa Ranta esittelevät tyhjenevillä syrjäkylillä elävien ihmisten tarinoita. Koulu, kauppa ja muut palvelut on lopetettu. Lääkäriin pitää mennä kymmenien kilometrien päähän, jos lääkäri sattuu olemaan paikalla. Ambulanssin kyytiin ei oteta. Sairaalahoitoon ei pääse. Byrokratia, säästäminen ja poliittiset päätökset osuvat näihin ihmisiin ihan täysillä.
On myös 25 oppilaan koulu, jossa on yksi eskarilainen ja kaksi viitosluokkalaista. On paluumuuttajia ja lapsiperheitä, jotka haluavat tarjoata lapsille mahdollisuuden kasvaa luonnon lähellä ja rauhallisessa ympäristössä. On talkootyötä ja kaupan perustajaa, on taiteilijaa ja maanviljelijöitä. Oli myös viimeinen karjalaisen lauluperinteen taitaja.
Kirja herättää monenlaisia ajatuksia ja muistoja omasta pohjoissuomalaisesta kotikylästä ja ihmisistä, jotka siellä edelleen elävät.
Kirjan tunnelma on melankolinen, mutta ihmisiä arvostava. Elettey elämä näkyy. Kirjahyllyssä on hymyilevien hääparien kuvia, lasten kuvia ja lastenlasten kuvia. On ollut nuoruutta, unelmia ja elämänuskoa. Nyt tilanne on toinen. Voi olla, että rivitalossa on vain yksi asukas, jonka puoliso kuoli vähän aikaa sitten.
Reunalla - Tarinoita Suomen tyhjeneviltä syrjäkyliltä esittelee syrjäkylien ihmisten elämää iloineen ja suruineen sekä elämän ja ihmisten moninaisuutta. Kyllä näilläkin ihmisillä on arvo. Kyllä valtion pitäisi pitää myös heistä huolta ja taata poliittisilla päätöksillä myös syrjäseutujen asukkaiden oikeudet palveluihin, vähintäänkin terveyspalveluihin. Minkä hallituksen hallitusohjelmaan tämä kirjoitetaan? Kuka kansanedustaja ja ministeri kantaa huolta syrjäseutujen asukkaista?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti