18/06/2018

Helena Petäistö: Ranska, Macron ja minä

Olen toistamiseen oudoilla vesillä. Poliittinen kirjallisuus ei ole ollut minun juttuni, mutta Helena Petäistön Ranska, Macron ja minä teki poikkeuksen. Helena Petäistö kirjoittaa asiaa Ranskasta, Ranskan entisistä presidenteistä, politiikasta ja ranskalaisuudesta, mutta sopivan keveällä otteella, joten kirjan jaksaa lukea helposti, vaikka politiikka ei olisikaan ihan ykkösintohimo. Kirjan nimessä "ja minä" antaa kirjoittajalle vapauksia.

Ranskan hyvin tunteva, kokenut journalisti ja MTV:n entinen Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö valottaa Ranskan historiaa ja "kuninkaallista tasavaltalaisuutta" mielenkiintoisesti. Millaista on johtaa kansaa, joka ei kauaa kunkkujaan kumartele? Mielipiteet ilmaistaan selkeästi ja kiivaasti. Vaalien tv-väittelyt ovat suurta kansanhuvia. Niistä riittää pohdittavaa kaduilla ja toreilla.  Ranskalaisten ote politiikkaan on suorastaan intohimoinen. Siinä on yhä näkyvissä vallankumouksen vaikutteita.
"Saint Denis'n basilikan kryptassa lepäävät lähes kaikki Ranskan kuninkaat - tai tarkemmin sanottuna se, mitä heistä on enää jäljellä sen jälkeen kun vallankumouksen höyrypäät murtautuivat kryptaan, avasivat yli 50 tammiarkkua, häpäisivät kuninkaalliset ja heidän hautapaikkansa ja kippasivat lopulta rauhassa nukkuneet hallitsijat katedraalin taakse kaivettuun joukkohautaan. Ja tästä kaikesta älyttömyydestä on kulunut vasta runsaat 200 vuotta. Se pistää Ranskan nykyjohtajatkin mietteliäiksi."
Polittinen aktiivisuus ja osallistuminen on ansaittu oikeus. Se on kaukana suomalaisesta viileästä asiallisuudesta ja varovaisuudesta.

Menneiden presidenttien poliittisen toiminnan  ja yksityiselämän kautta kautta Helena Petäistö luo henkilökuvan Ranskan nykyisestä huippuälykkäästä, monipuolisesti sivistyneestä ja hurmaavasta nuoresta presidentistä Emmanuel Macronista. Myös vaimo Brigitte saa ison osan huomiosta.

Emmanuel Macronin ja Brigitten rakkaustarina on niin ainutlaatuinen ja täydellinen kuin jo Platon on kirjoituksissaan kuvannut:
"Toisistaan erilleen singahtaneet saman sielun puolikkaat etsivät ikuisesti toisiaan, kunnes ne löytävät toistensa luo."
Tästä on kyse. Ei ole väliä sillä, millaisessa, paheksutussa, elämäntilanteessa rakkaus alkoi. Ei ole väliä ikäerolla. On vain nämä toisilleen kuuluvat sielun puolikkaat. Ooh, kuinka romanttista ja ihanaa!

Ammattikirjoittajan sujuvaa ja terävää tekstiä oli mukava lukea. Oli kiva saada tietää tunnettujen presidenttien persoonallisuuksista ja yksityisasioista, jotka saattoivat nopeasti johtaa poliittisen uran loppumiseen, juurikin edellä kuvatussa vallankumoushengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti