23/06/2022

Päivi Alasalmi: Metsäläiset

 


Päivi Alasalmen Metsäläiset (2000) on taitavasti rakennettu romaani idyllistä ja sen särkymisestä. Salla ja Ilkka ovat nuoripari, joka muuttaa maalle, ostaa vanhan kyläkoulun ja remontoi sen viihtyisäksi kodiksi. Pitkään odotettu raskauskin saa alkunsa. Kaikki on hyvin. Pariskunta tekee etätöitä ja elelee omissa oloissaan.

Maalla on rauhallista. Naapurit seuraavat koulun väen asioita, mutta eivät hakeudu kontaktiin,  saati toivota tervetulleeksi. Lammastilan asukkaat ovat kyräileviä, ja vanha emäntä on naamioitunut pirtin sänkyyn niin, että Salla säikähtää, kun harmaa tyyny alkaakin päästellä suustaan outoja juttuja.

Sika-Olli on nimensä veroinen, kaikin puolin. En olekaan pitkään aikaan tutustunut niin vastenmieliseen henkilöhahmoon kuin Olli. Menneisyydessä Olli on ollut naimisissa tai ainakin asunut virolaisen Lydian kanssa, ja isäpuoleen yritti sopeutua myös Lydian poika Toomas. Lydia on lähtenyt, ja nyt Olli kaupittelee pariskunnalle vanhaa Ladaa. Juorupuheissa viitataan siihen, että autoon liittyy jotain pahaa, joka liittyy Lydiaan ja Toomakseen.

Kylässä on puhumattomia asioita ja sukuriitoja. Tunnelma on outo ja painostava. Kauhua lisäävässä kerronnassa Alasalmi käyttää taitavasti harhautuksia: Lukija johdatetaan esimerkiksi pohtimaan muinaisuskoa, palvontamenoja ja noitia. Rumalan Riitan noitamaisuutta vahvistaa paikoitellen viittaukset satuun Hannusta ja Kertusta ja noidan talosta, jollaiseen Sallakin metsässä törmää. Riitan henkilökuva keikahtaa kuitenkin aivan päälaelleen.

Harhautuksen avulla rakennetaan myös Sallan ja Ilkan välille epäluottamusta, ja lukija alkaa epäillä sekä Ilkan että Sallan mielenterveyttä. Salla näkee outoja asioita ja alkaa kirjoittaa kauppalappuun sanoja viron kielellä. Kun päätäkin särkee, Salla alkaa epäillä, että hänellä on aivokasvain. Uuhi ja karitsa pelkäävät Sallaa ja pakenevat karsinan perimmäiseen nurkkaan tuijottaen Sallaa kauhun vallassa. 

Harhautusten lisäksi lukijalle annetaan vihjeitä tulevasta. Viron kieli on vihje, Lydian kotipaikkakunta, Hiidenmaa on vihje, lampaiden pelko on vihje. Kun kirjan on lukenut, jälkikäteen niille voi hykerrellä: Hyvin vihjattu!

Lydia palaa kostamaan Sika-Ollille. Salla avustaa, vaikkakin tietämättään. Juonellisesti koston suunnittelu ja toteutus ovat kirjan huippukohtia. Lydian kauhea kosto on jotenkin hyväksyttävissä, koska Sika-Ollin teot ovat anteeksiantamattomia. 

Päivi Alasalmen Metsäläiset on melko monitasoinen ja mystinen maallemuuttotarina. Susiaihe tuntuu toistuvan Alasalmen tuotannossa: Se on esillä saamelaistrilogiassa, novellikokoelmassa Suden hetki (ainakin nimessä) sekä romaanissa Sudenraudat. Metsäläiset-romaanin loppu on kauhea. Teki mieli huutaa: "Ei ei!! Ei tätä! Ei näin!"


2 kommenttia:

  1. Nyt sait ehdottomasti kiinnostumaan! Pitäisi todella lukea Alasalmen kirjoja, miten hänen nimeään ei muistakaan kirjastossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Minultakin on tosiaan ollut kirjailija ihan hukassa ja pimennossa, mutta nyt on tämmönen lukuprojekti menossa. Tuotanto on aika laaja. Niistä, joihin olen ehtinyt tutustua, novellikokoelma Suden hetki ei napannut, mutta toistaiseksi ollaan plussan puolella.

      Poista