10/03/2022

Maritta Lintunen: Mozartin hiukset: novelleja

 


Maritta Lintusen novellikokoelma Mozartin hiukset sisältää yhdeksän novellia, joita kaikkia yhdistää musiikki, ja jokainen tarjoaa myös yllätyksiä. Ei pettänyt odotuksia tämäkään kokoelma! Nyt olen lukenut kaikki Lintusen tähänastisen tuotannon novellikokoelmat. Romaaneista osa odottelee vielä vuoroaan. Jatkan mielelläni hänen tuotantonsa lukemista, koska Maritta Lintunen kuuluu suomalaisten nykykirjailijoiden ehdottomaan kärkikaartiin.

Nostan kokoelman novelleista esiin asioita lähinnä itselleni muistin tueksi. Suosittelen lukemaan tämänkin kokoelman, kuten myös muutkin. Lisäksi suosittelen tutustumaan ihan tuoreeseen valittujen novellien kokoelmaan Kanadanhanheen.

  • Karavaani
Pikkutyttö otetaan mukaan isän ja enon bändikeikalle, jossa hän kuulee ja näkee aikuisten asioita. Pikkujoulupaketista ei löydykään nukke, vaan vasara. Suuret tunteet, hämmennys ja pettymys ohjaavat vasarakäden toimintaa.
  • Mozartin hiukset
Kokoelman niminovelli on varsinainen kruununjalokivi! Voiko kuollut mies rikkoa avioliiton? Kyllä näinkin voi käydä.
  • Habitus
Sisarusten välit ovat olleet läheiset, ja varsinkin veli on tehnyt kaikkensa siskon hyvinvoinnin turvaamiseksi. Hän on ollut siskolle jo nuoresta asti isoveli, veli ja isä. Eräs kesäinen tapaaminen osoittaa, että on tullut muutoksen aika.
  • Kiertotähti
Kaikenlaista voi tapahtua, kun kulttuurista kiinnostunut siivooja joutuu vaativan pomonsa tähtäimeen.
  • Joiku
Joiku on kokoelman yksi yllättävimmistä novelleista. Kaikki ei todellakaan ole sitä, miltä aluksi näyttää.
  • Valentiinit 
Valentiinit-novellissa yhdistyy tanssilavakulttuuri, fanitus ja retkeily. Kolmen ihmisen elämät limittyvät. Minun empatiani on ehdottomasti poliisiauton kyydissä istuvien puolella. Olisin mielelläni suonut heidän saavan jatkaa itselleen mukavaa ja omannäköistään elämää nyt, kun ikävät asiat vihdoin olivat takana.
  • Mustavalkea
Musiikki ei kiinnosta kaikkia, eikä sitä voi pakolla opiskella, kun omat mielenkiinnon kohteet ovat muualla. Pianon koskettimetkin muistuttavat vain opettajan hampaita.
  • Jannen pää
Jannen pää on mielenkiintoinen tarina musiikin yhdistävästä voimasta, sukulaissieluisuudesta ja ehkä jopa reinkarnaatiosta. 
  • Horkka
Kahden kansainvälisen pianokilpailun finalisti ja kahden kotimaisen solistikilvan voittaja joutuu kohtaamaan äärimmäisen nöyryytyksen kautta menneisyytensä, muistonsa ja pelkonsa ja taitaa selvitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti