19.5.2021

Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku. Kuvitus Kati Vuorento


Cristal Snow (oik. Tapio Mikael Huuska) on suomalainen muusikko, ohjaaja, näyttelijä ja juontaja (https://fi.wikipedia.org/wiki/Cristal_Snow). Nyt listaan voi lisätä myös: kirjailija. Koska Cristal Snow on mediapersoona, julkkis, tartuin hänen kirjaansa uteliaana, ja - täytyy myöntää - myös hieman epäileväisenä. En tiennyt hänen kirjoittajakoulutuksestaan New Yorkissa. Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku poisti epäilyt nopeasti. 

"Herkkävireinen ja lämpimän humoristinen tarina tempaa lukijansa keijujen kiehtovaan maailmaan. Pienen peukalon kokoinen keijuipana Penni Pähkinäsydän närkästyy, kun hänen naapuriinsa muuttaa kesäksi kaikkitietävä keijupoika Markka Meritähti. Penni julistaa ystäviensä kanssa sodan sietämätöntä pojankloppia vastaan, ja he alkavat leipoa kadotuskakkua tämän pään menoksi." (Takakansitekstiä) 

Penni lietsoo ystävänsä pyhään vihaan tuota ällöttävää poikakeijua kohtaan. Markkahan lukee kirjoja, pitää itsensä puhtaana, seurustelee luontevasti Pennin vanhempien kanssa ja kaiken kukkuraksi tekee vielä vapaaehtoistyötä sairaalassa. Kertakaikkisen ällöttävä tyyppi! Pippurinen Penni Pähkinäsydän julistaa sodan, eikä epäile käyttää arveluttaviakaan keinoja Markan häätämiseksi. Pennin motiivit ovat hänelle itselleenkin epäselvät. Miksi hän näkee Markan korvat ja kuulee hänen naurunsa aivan erityisellä tavalla?

Miljöö ja henkilöt ovat ihastuttavia. Snow on luonut kokonaisen ja ehyen keijumaailman, jossa ei ole ihmisiä tai muita häiritseviä realistisia olentoja. Keijujen persoonallisuudet on hyvin kirjoitettu. Päähenkilöinä ovat tyttökolmikko Penni Pähkinäsydän, Viliina ja Liana sekä Markka Meritähti ja heidän perheensä. Sivuhenkilötkin ovat moniulotteisia persoonallisuuksia, ja jokainen heistä on huolellisesti luotu. 

Vuoropuhelu on luontevaa, ja välillä rajuakin, eikä todellakaan mitään pelkkää söpöilyä koko ajan. Penni Pähkinäsydän antaa paukkua ja palaa, joskus myös hieman draamakuningataren tyyliin. Pidin tästä. Pidin myös siitä, että keijumaailmassakin on omat ilkimyksensä, eivätkä kaikki tykkää kaikista. 

Tapahtumat ovat mukavia, ja paikoitellen myös hurjan jännittäviä. Markka loukkaantuu vakavasti, ja myrskyhyttysten hyökkäys on kauheaa ja vaarallista. Pidin myös lopusta, joka ei ollutkaan onnellinen, vaan melkoisen kipeä itsetutkiskelun paikka.

Cristal Snow kirjoittaa hyvin. Kieli on elävää, kuvailevaa ja selkeää. Sitä on miellyttävä lukea. Tarina on hieno. Aikuisena lukijana nautin siitä. Uskoisin, että Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku sopii iltasatukirjaksi n. 5-vuotiaasta ylöspäin, ja itse lukevat lapset voisivat varmaan tarttua siihen n. 9-vuotiaina. Kirjan luvut ovat lyhyehköjä, joten se sopii hyvin juurikin iltasatukirjaksi. Toivon todellakin, että yhteinen lukuhetki aikuisen seurassa ei ole menneen maailman lumia. Mikään peli ei lukemista korvaa.

Kati Vuorennon piirrokset ovat herkkiä ja suloisia. Kannessa on väriä, mutta sivukuvitukset ovat lyijykynäpiiroksia. Ne sopivat tarinaan erinomaisesti.

Suosittelen lämpimästi Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku -kirjaa aikuisille ja lapsille. Jatko-osa Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous pitäisi ilmestyä lokakuussa 2021. Jonotan sitä jo kirjastosta.

Lopuksi vielä lainaus kirjasta:  

"Samanlaista sammaleenruokaa me kaikki loppujen lopuksi olemme." 

- Vaikuttavasti sanottu!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti