26/06/2020

G.L.Marvel & Leena Parkkinen: Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa. Suomentanut Sari Selander

Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa on lapsille suunnattu tietokirja, jota aikuinenkin luki mielellään. Kirja on alunperin espanjankielinen, ja sen on suomentanut Sari Selander. Leena Parkkinen on kirjoittanut suomalaisten eläinten osuuden. Kuvittaja on Mar Guixe'.

Kirjassa esitellään eläimiä, jotka ovat toimineet jotenkin hämmästyttävällä tavalla tai pelastaneet ihmisiä. Aukeamalla on lyhyt teksti ja vieressä viehättävä ja lapsenomainen piirroskuva. Lisäksi kirjassa on muutama aktivointitehtävä, kirjavinkkikin ja myös kevennyksiä sekä kuuluisien ihmisten eläinaiheisia sitaatteja. Tieto on mielenkiintoista ja sitä on sopivasti. Kirja soveltuu aikuisen ja lapsen yhteisiin lukuhetkiin ja varmaan myös isommille lapsille itse luettavaksi. Harmillisesti kirjassa on kuitenkin painovirheitä, joista tulee miinusta muuten niin mukavaan kirjaan.

Minua ilahduttivat mm. seuraavat eläimet: salakuljetusliigan paljastanut norsunluukoira Rokka, tuttu kuvataiteilija Juuso-karhu, Jambo-gorilla, joka pelasti pikkupojan, ja viisisataavuotias simpukka Ming. Lisäksi Bobbien, Canellon ja Hachikon tarinat saivat nieleskelemään palaa kurkussa.

Mukana on myös surullisia eläintarinoita, jotka osoittavat ihmisten ylemmyyttä ja julmuutta ja eläinten käyttöä omien päämääriensä hyväksi. Näistä mainittakoon Laika-koira sekä Belka ja Strelka, jotka pakotettiin palvelemaan Neuvostoliiton avaruuden valloitusta. Nämä tarinat on kirjoitettu kuitenkin niin, että ne eivät ehkä aiheuta lapsissa kovin suurta ahdistusta. Niistä on kuitenkin varmaan mukava keskustella aikuisen kanssa.

Kokonaisuutena Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa on mukava  ja sivistävä tietokirja, joka kestää useamman lukukerran.
.






2 kommenttia: