21/06/2020

Steinunn Sigurðardóttir: Heida — Lammaspaimen maailman laidalta. Suomentanut Maarit Kalliokoski. Lukija Satu Paavola

Heida
Kuvan lähde:
https://otava.kauppakv.fi/sivu/tuote/heida/2690525

Steinunn Sigurðardóttir: Heida — Lammaspaimen maailman laidalta. Suomentanut Maarit Kalliokoski. Lukija Satu Paavola. Like. Äänikirja ja E-kirja. BookBeat.


Islantilaisen Heidan elämästä kertova äänikirja oli monesta syystä tosi mukava kuuntelukokemus. Heidan persoona on ihana. Hänen elämänasenteensa on positiivinen ja periksiantamaton. Hänellä on juureva asenne työhönsä lammastilallisena sekä rakastava asenne eläimiin ja luontoon yleisesti. Elämä on elämistä varten, ja Heida todellakin elää täysillä. Elämätöntä elämää ei tarvitse surra. Steinunn Sigurðardóttir käyttää kirjassaan minäkertojaa, joten Heidan ääni tulee kuuluville aidosti.

Kirja kuvaa hyvin islantilaista elämäntapaa, mm. yhteisöllisyyttä ja toisten auttamista. Myös karun kaunis ja toisinaan arvaamattoman raju luonto on koko ajan läsnä. Sain nyt tietää senkin, miltä tulivuorenpurkauksen tuhkasade näyttää ja tuntuu.

Islantilaiset tuntuvat osaavan kaikkea, ja he tuntuvat selviytyvän kaikista vastoinkäymisistä. Ihmisillä voi olla monenlaista koulutusta ja monia ammatteja, niin myös Heidalla.

Kirjassa oli mielenkiintoista tietoa lammastilallisen elämästä ja lampaista, uuhista, karitsoista ja pässeistä, joista opin paljon uutta. Heidalle eläimet ja luonto ovat tärkeitä, ja hän on tarvittaessa valmis puolustamaan luontoa pelottomasti voimakkaankin vastustajan edessä.  "Minä en omista maata, maa omistaa minut." Maa on ollut ennen ihmisiä ja jatkaa olemassaoloaan ihmisten jälkeenkin. Kukin vain lainaa sitä oman elämänsä ajan.

Maarit Kalliokosken suomennos on sujuvaa, ja lukijan, Satu Paavolan,  islannin ääntämys kuulostaa varmalta.

Islantiin matkustaminen on ollut mielessäni jo kauan, ja nyt se alkoi kutkuttaa toden teolla. Islanti, islantilaiset ja islannin kieli kiinnostavat.

Aiemmin lukemani Satu Rämön Islantilainen kodinonni: perhe-elämää viikinkien malliin löytyy tämän linkin takaa:
https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Satu+R%C3%A4m%C3%B6

Siinä mainitaan myös Rämön kirja Islantilainen voittaa aina, jonka olen lukenut, mutta josta ei ole postausta.

Ihana maa, ihana kansa, ihana kieli ja ihana Heida, lammaspaimen maailman laidalta, joka kieltäytyi kansainvälisestä mallin urasta, vaikka isot mallitoimistot olivat hänestä kiinnostuneita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti