27/12/2023

Jens Andersen: Lego: kuinka tanskalaissuku valloitti maailman. Suomentanut Katarina Luoma

 


Jens Andersen on tanskalainen kirjailija ja pohjoismaisen kirjallisuuden tohtori. Hän on kirjoittanut useita palkittuja teoksia, mm. Tove Ditlevsenin, Hans Christian Andersenin, Tanskan kuningatar Margareetan, kruunuprinssi Frederikin ja Astrid Lindgrenin elämäkerrat ja hänelle on myönnetty kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja. (etuliepeen tekstiä).

Andersen kertoo esipuheessa, että Lego "ei ole perinteinen yrityskirja vaan pikemminkin kulttuurihistoriallinen ja elämäkerrallinen kronikka Kirk Kristiansenin perheen kolmesta sukupolvesta, jotka loivat ja muokkasivat LEGO-yhtiöstä sen, mikä yhtiö on tänä päivänä, kun neljäs sukupolvi on valmis ottamaan sen haltuunsa: maailman merkittävimmän leluvalmistajan ja yhden maailman rakastetuimmista tavaramerkeistä."

Kirjailija kertoo valinneensa lavean kertovan kirjoitustyylin ilman lähdeviitteitä. Tämä on onnistunut valinta. Kirjaa on miellyttävä lukea, ja siitä muodostuu mielenkiintoinen kuva henkilöistä, yrityksestä ja eri sukupolvien johtajien rohkeudesta ja uskosta omaa visioonsa. Myös yrityksen taustalla oleva filosofia ja yhteisöllinen toimintatapa on erittäin mielenkiintoista luettavaa.

LEGO-yhtiö ei ole unohtanut juuriaan. Billund, keskellä ei mitään, on vahvasti esillä edelleenkin mm. suunnittelijoiden palkkaamisessa: töitä on tehtävä nimenomaan Billundissa. LEGO on työllistänyt asukkaita, mutta myös kehittänyt paikkakuntaa rakentamalla sinne lentokentän, päiväkoteja, kirkon ym. Merkittävä kehitysaskel oli tietenkin Legolandin rakentaminen alueelle vuonna 1968. Sen kävijämäärien varovainen ennuste (300 000 kävijää/ vuosi) rikkoutui heti, niin että kahdessa kuukaudessa alueella oli vieraillut jo 400 000 kävijää.

Olen itsekin vieraillut juuri Billundin Legolandissa. Blogin "Tietoja kirjoittajasta" -osion kuvassa ajelen siellä viidakkoautolla. Omaan vierailuuni peilaten oli hyvin mielenkiintoista lukea Legolandin hulluna pidetystä ideasta, puiston perustamisesta ja sen rakentajista. Legoland on yksi esimerkki LEGO-yhtiön  eri sukupolvien johtajien luovasta ajattelusta, rohkeudesta, oman tien kulkemisesta sekä vankkumattomasta uskosta omaan tekemiseen. 

LEGO-yhtiön tarina on uskomaton. Jens Andersenin Lego: kuinka tanskalaissuku valloitti maailman (2022) on monipuolisesti antoisa lukupaketti. Kirja on kooltaan ja sivumäärältään muhkea, mutta hyvä niin. Teksti ja kuvat on aseteltu selkeästi. On mukavaa, että kuvat ovat niissä kohdissa, joissa asiasta kerrotaan, eikä erillisessä kuvaliitteessä. Koosta ei ole haittaa kuin vain niille, jotka haluavat lukea sängyssä makuultaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti