27/08/2022

Päivi Alasalmi: Koirapäinen pyöveli

 


Päivi Alasalmen Koirapäinen pyöveli on vuonna 2010 ilmestynyt novellikokoelma, joka sisältää 20 eri vuosina kirjoitettua novellia. Lukiessani olin tunnistavinani, että tekstit ovat eriaikaisia, koska niiden tyyli on erilainen. Kirjan lopussa paljastui, että tekstit ovat vuosilta 1990 - 2010. Käsittääkseni niitä ei ole aiemmin julkaistu. 

Kommentoin novelleja lyhyesti.

Kuusi ensimmäistä novellia Suuri Otto, Me ja ne, Nyt! Aulin hurja luonto, Sata ja Ohi häpeäpaalun ovat ilmestyneet 1990-luvulla. Kolme ensimmäistä on rohkeita ja suorasukaisia, ehkä hieman esikoisromaani Saanan hengessä. Näistä nostan esille novellin Sata, joka antaa hieman perspektiiviä vanhainkodissa suunsa puhtaaksi puhuvan mummon elämään. 
Vihdoinkin "suuttuminen tuntui hänestä  hyvältä, huutaminen ja velli hoitajan rinnuksilla, hoitajan myrtynyt ilme ja vellitön ilta. Ne kaikki tuntuivat hänestä niin hyvältä, että hän nauroi nukkumaan mennessään itsensä melkein kuoliaaksi."

Vuosilta 2000 - 2008 ovat novellit Aktiivinen autoiluloma, Sudensulhanen, Ennen kuin lähdet, kerrotko nimesi, Roskapussia viemässä, Seitsemästoista askelma ja Tien päässä tyhjä talo. Näistä Sudensulhanen kertoo riemukkaan tarinan kahden erakon kohtaamisesta ja yhteiselämän aloittamisesta. Ennen kuin lähdet, kerrotko nimesi ja Roskapussia viemässä ovat surullisia tarinoita nuoren naisen mielen sulkeutumisesta ja isän syvästi haavoittavasta tavasta jättää perheensä roskapussin viennin yhteydessä. Seitsemästoista askelma voisi hyvin sopia myös nuorille lukijoille. Lopun yllätys on hieno. Tien päässä tyhjä talo tarjoaa myös yllätyksen. Alastomanakin ihminen voi olla voimakas, jos on tarpeeksi henkistä kanttia.

Vuodelta 2009 ovat novellit  Etupaino ja kokoelman niminovelli Koirapäinen pyöveli. Etupaino kertoo miehen pakkomielteisestä viehtymyksestä isoihin rintoihin, mutta myös syvästä itseymmärryksestä ja varhaisista muistikuvista. Koirapäinen pyöveli on kaikin puolin hieno novelli, ja se ansaitsikin tulla kokoelman niminovelliksi. Raju elämä saa uuden suunnan. Toiveikkuus jää. Lisäksi novelli kaivoi jostain kaukaisuudesta muistikuvan näkemistäni hassuista virkkaustöistä, joilla koristeltiin erilaisia pulloja ja tehtiin kirjahyllyn koristenukeille runsaita hameita. Novellin nimi on tehokas. Myös kannen kuva on onnistunut.

Vuoden 2010 tekstit Pokerinaamat, Näkymätön nainen, Vitsaus, Jätä se! Oma huone ja Jokioisten kesäleiri tarjoavat kokoelman hauskimmat kuvaukset naisen elämästä, parisuhteista ja niiden kiemuroista. Huumorin sävyttämät tarinat käsittelevät kuitenkin vakavia aiheita. Pidin näistä kovasti. Pokerinaamat on kirjoitettu suorasukaisella tyylillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti