"Jos minä olen kivi, niin sinä olet tuuli. Eikä kivi lämpene tuulen, vaan auringon voimasta. Ja vain aurinko on tosi: se heittää säteensä kiven kylkeen joka ikinen aamu, vuodesta toiseen. Tuuli on ohikulkeva aavistus, ei sen enempää."
Kirjat - nuo kirjokannen loistavat tähdet! Kirjakirjokansi-blogissa kirjoitan siitä, mitä luen ja mitä lukemastani ajattelen. Valitsen kirjat mielenkiintoni mukaan, enkä ota vastaan postausehdotuksia.
27/03/2022
Maritta Lintunen: Sukukaktus
10/03/2022
Maritta Lintunen: Kandanhanhi: valitut novellit
Maritta Lintusen Kanadanhanhi (2022) on valittujen novellien kokoelma, johon kirjailija on valinnut novelleja kaikista kokoelmistaan, joita ovat:
Ovisilmä 2006
Tapaus Sidoroff 2008
Mozartin hiukset 2011
Takapiru 2016
Boriksen lapset 2021
Olen lukenut nämä kaikki ja postannut niistä erikseen. Linkitän loppuun Maritta Lintusen tuotantoa koskevat blogipostaukseni.
Kanadanhanhen takakansitekstissä kerrotaan, että "Maritta Lintusen novellitaide on psykologisesti tarkkaa ja taidokasta. Yksittäisestä hetkestä tihkuu suurempi kertomus ja arkisessa kohtaamisessa on läsnä mennyt, tämä hetki ja tuleva. Näennäisesti pienimuotoisista sattumuksista kehkeytyy ihmeitä."
Näin juuri! Olen täysin ihastunut Lintusen tuotantoon.
Kanadanhanhessa on mielenkiintoista Lintusen teksti Pistäväsilmäinen sukulaistäti, jossa hän pohdiskelee omaa kirjoittamistaan. Kokoelman esipuheessa Jamaikalainen sprintteri, rento mutta tarkka Jani Saxell analysoi Lintusen tuotantoa hyvin ja kattavasti.
https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Maritta+Lintunen
Maritta Lintunen: Mozartin hiukset: novelleja
Maritta Lintusen novellikokoelma Mozartin hiukset sisältää yhdeksän novellia, joita kaikkia yhdistää musiikki, ja jokainen tarjoaa myös yllätyksiä. Ei pettänyt odotuksia tämäkään kokoelma! Nyt olen lukenut kaikki Lintusen tähänastisen tuotannon novellikokoelmat. Romaaneista osa odottelee vielä vuoroaan. Jatkan mielelläni hänen tuotantonsa lukemista, koska Maritta Lintunen kuuluu suomalaisten nykykirjailijoiden ehdottomaan kärkikaartiin.
Nostan kokoelman novelleista esiin asioita lähinnä itselleni muistin tueksi. Suosittelen lukemaan tämänkin kokoelman, kuten myös muutkin. Lisäksi suosittelen tutustumaan ihan tuoreeseen valittujen novellien kokoelmaan Kanadanhanheen.
- Karavaani
- Mozartin hiukset
- Habitus
- Kiertotähti
- Joiku
- Valentiinit
- Mustavalkea
- Jannen pää
- Horkka
07/03/2022
Rudolf Koivun lukukirja, koonnut Marjo Kemppinen
Rakastan nostalgiaa: vanhoja aapisia, lukukirjoja, satuja, vanhoja kirjankuvituksia... On ihanaa ja rauhoittavaa viivähtää kiirettömän elämäntavan, onnellisen lapsuuden ja viattomuuden maailmassa. Kuvittajista Martta Wendelin ja Rudolf Koivu vetoavat minuun erityisesti. Nukun mieluusti yöni Rudolf Koivun kuvituksista painetuissa pussilakanoissa, ja joka vuosi hankin Martta Wendelinin seinäkalenterin. Kuvassa Rudolf Koivun lukukirjaa esittelee yli 50-vuotias Retu-nalle.
Rudolf Koivun lukukirjan tekstit on valittu kirjoista Aukusti Salo: Meidän lasten aapinen (1. painos 1935) ja Meidän lasten elämää (1.painos 1935), joihin kuvitukset on alunperin tehty. Tämän kokoelman tekstit on koonnut Marjo Kemppinen. Kirja on painettu 1977, ja uusintapainos (luultavasti näköispainos) vuonna 2017.
Rudolf Koivun lukukirja sisältää takakansitekstin mukaan suloisia runoja, lyhyitä juttuja, kiehtovia tarinoita - ja Rudolf Koivun ihania kuvia. Todellakin! Runot ja tarinat ovat positiivisia ja herttaisia, ja yhdessä ihastuttavien kuvien kanssa ne tarjoavat leppoisaa lukemista nykyuutisten kauheuksien vastapainoksi. Tekstejä on eri kirjailijoilta, joista voi mainita mm. seuraavat: Arvid Lydecken, Z. Topelius, Annikki Setälä, Juhani Aho, Helmi Krohn, Arvo Ylppö, Anni Swan ja Teuvo Pakkala. Tietenkin mukana on myös suomalaisia kansansatuja ja -runoja.
Lisää nostalgista luettavaa voi bongata vaikkapa seuraavan kuvan pohjalta:
Alla olevasta linkistä avautuu hyvä tietosivu Rudolf Koivusta:
http://www.rudolfkoivu.fi/ . (Luettu 6.3.2022)
06/03/2022
Maritta Lintunen: Hulluruohola
02/03/2022
Maritta Lintunen: Takapiru: novelleja
Maritta Lintusen tuotantoon tutustuminen jatkuu. Nyt oli vuorossa vuonna 2016 ilmestynyt novellikokoelma Takapiru.
Kirjan graafisesta suunnittelusta vastaa Mika Wist. Kansikuva on mielestäni pelottava tai uhkaava. Siksi halusin tuunata kuvaa hieman pehmeämmäksi. Kukkaköynnöksiä kirjan kannessa ei ole. On vain mustalla taustalla hyssyttelevä pelottavan näköinen mies. Ehkä kuvassa on haluttu korostaa takapirun pirumaisuutta. Minusta novelleissa ei kuitenkaan aina ollut kyse pirullisesta toiminnasta, vaan myös rakkaudellisista teoista, eikä kaikissa ehkä ollut selvää, taustalla häärivää takapiruakaan.
Takapiru sisältää kymmenen mielenkiintoista ja yllätyksellistä novellia. Pidän kovasti Lintusen selkeästä kirjoitustyylistä. Kieli on helppoa ja sujuvaa, eikä asioita selitellä.
Avaan novelleja hieman, lähinnä itseäni varten ja muistin tueksi. Suosittelen lämpimästi lukemaan tämän novellikokoelman!
- Kylkiäinen
- Sielunpesä
- Takapiru
- Sovitus
- Hymypatsas
- Liekopuu
- Hommage a Oskar Tuominen
- Jumalan sirppi
- Sanantuoja
- Veriveljet