25/12/2021

Heikki Saure: Tonttu: tarua ja totta


Heikki Sauren: Tonttu: tarua ja totta sopii hyvin vuodenaikaan ja milloin tahansa kansanperinteestä kiinnostuneille lukijoille. Kirjassa esitellään kannen joulutontun lisäksi myös paljon tontun sukulaisia ja monenlaisia haltijaolentoja, kuten kodinhaltija, saunatonttu, riihitonttu, myllytonttu, vedenhaltija ja metsänhaltija. Saure kertoo myös taistelevista tontuista, häirikkötontuista, parasta ja yksisilmäisestä tontusta.

Kirjassa on mielenkiintoista tietoa, ja se on hyvin kirjoitettu. Välikommentit ja kevennykset ovat humoristisia. Esimerkkinä voisi olla tämä: "Seuraava luku isältää kohtauksia, jotka saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita."

Saure on selvästi innostunut aiheestaan ja myöntää ottaneensa mukaan myös muita haltijaolentoja silkasta kertomisen ilosta. Lähdeluettelo on kattava.

Pidin kirjassa myös siitä, että Heikki Saure tuo tontut, nuo kaikesta huolehtijat, myös nykyaikaan ja näkee tonttujen luonnonsuojelullisen tehtävän. Koska tonttuja ei enää kuunnella eikä kunnioiteta, haltijoiden ennen asuttamat paikat on tuhottu. On mielenkiintoista, että tietokirjassa on näin vahva luonnonsuojellullinen sanoma: 
"Muinaisina aikoina tontut opettivat ihmiset ymmärtämään, että ympäristöstä täytyy pitää hyvää huolta. Asiat alkoivat mennä pieleen, kun ihmiset eivät enää uskoneet tonttuihin ja lakkasivat kuuntelemasta niiden viisaita neuvoja. Samalla lakattiin kunnioittamasta luontoa ja ympäristöä."

1 kommentti:

  1. Tämän voisi lukea, vanha suomalaisusko on mielenkiintoinen asia.

    VastaaPoista