06/12/2021

Maritta Lintunen: Boriksen lapset: novelleja

 


Maritta Lintusen Boriksen lapset -novellikokoelma sisältää yhdeksän novellia, jotka kaikki liittyvät Neuvostoliittoon tai Venäjään jollakin hienolla säikeellä. Kannen teksti on kirjoitettu ikään kuin vinkiksi venäläisiä aakkosia muistuttavalla fontilla. 

Etuliepeen tekstissä Lintusta kuvataan: "Kirjailija Maritta Lintunen on suomalaisen nykynovellin kiistaton mestari." Kokoelman perusteella olen kyllä samaa mieltä. Novellikokoelma sisältää novellit: Sirpaleet, Kurjet, Kafe Alligator, Boriksen lapset, Luupartio, Karkuri, Darja, 6.12. ja Neljän tuulen portti. Novelleissa on inhimillisyyttä ja lämpoä sekä yllätyksellisyyttä.

Sirpaleet kertoo isoisän ja kahden aikuisen lapsenlapsen matkasta isoisän kotiseudulle rajan taakse. Vaikka maisema on viime kerrasta aika paljon muuttunut, isoisä muistaa tarkalleen, minkä kuusen takana oli Mustosten tunkiopaikka. Sieltä pitää alkaa kaivaa. Kahvikupin ripa on ensimmäinen löytö. "Isoisä kaivoi taskustaan pienen muovipussin ja ojensi sen hölmistyneelle Tiinalle. Ota talteen kaikki mitä löytyy." Novellin käännekohta on liikuttava.

Kurjet kertoo toistuvasti pieleen menevästä vanhan rintamiestalon myyntiyrityksestä, musiikin voimasta ja sen tuomasta yllättävästä ratkaisusta. Diman, eli Dmitri Hvorostovskin laululla Kurjet on asioiden saamassa käänteessä merkittävä rooli. Oli ihan pakko etsiä laulu Youtubesta. Kun kuuntelin laulun, ymmärsin kaiken paljon paremmin. 

6.12. on yllättävä tarina itsenäisyyspäivän vietosta, johon myös lapsenlapsen "kirjeenvaihtokaveri" Moskovan lähistöltä osallistuu. Televisiokuvassa näkyy Soldiers of Odinia ja sänkipäisiä aateveljiä Ruotsista ja Venäjältä. Isoäidin, suomalaisen babuškan, viisaus ja rakkaus voivat kuitenkin estää asioiden etenemisen väärään suuntaan.

Boriksen lapset on nopealukuinen ja taiturimainen novellikokoelma. Laitan nyt kyllä Lintusen muutakin tuotantoa lukulistalle. Tuotanto on monipuolinen, mutta vain Stellan olen tähän mennessä lukenut. Pidin kyllä siitäkin.

Runokokoelmat

  • Liekkikupolit WSOY 1999
  • Valaistut talot WSOY 2005

Novellikokoelmat

  • Ovisilmä WSOY 2006
  • Tapaus Sidoroff WSOY 2008
  • Mozartin hiukset WSOY 2011
  • Takapiru. Helsinki: WSOY, 2016. 
  • Boriksen lapset WSOY 2021

Romaanit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti