10/05/2019

Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Kirjan takakansitekstiä: "Uupuminen verottaa elämää monin tavoin. Se on väsymystä, joka ei hellitä lepäämälläkään. Se saa sinut suhtautumaan kyynisesti niin asioihin kuin toisiin ihmisiin. Uupuneena et jaksa uskoa sen paremmin omiin kykyihisi selvitä työstäsi kuin sen merkitykseenkään. Uupuminen kertoo tarpeesta muutokseen ja uudenlaisten ajattelu- ja toimintatapojen oppimiseen."

Liisa Uusitalo-Arola on työ- ja organisaatiopsyklogi, työterveyspsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti. Osaamista ja tietoa on. Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin sisältää hyvää asiaa selkeästi ja hyvällä asiatyylillä kirjoitettuna. Kirjaa on helppo lukea, mutta se ei välttämättä etene nopeasti niin kuin romaani, koska kirja todella aktivoi lukijan pohtimaan omaa tilannettaan ja tekemään harjoituksia, jotka auttavat käsittelemään omia tuntemuksiaan.

Suorat lainaukset  Uuvuksissa-kirjasta johdattavat asian ytimeen:

"Monet uupuneet ihmettelevätkin, mihin oma tuttu itse on kadonnut. Olemukseen tulee särö, jota on vaikea enää paikata. Haavoittuvuus tulee esiin, ja usko omiin voimiin ja kestävyyteen väistyy." s. 10

"Uupuneena joudut kuitenkin sopeutumaan siihen, että ehkä isokin osa niistä voimavaroista, joita ennen pystyit huolettomasti käyttämään itsesi ja elämäsi ohjaamisessa ja päämääriesi tavoittelemisessa, on nyt poissa pelistä. Niinpä sinun täytyy sopeuttaa niin ulkoa tulevat vaatimukset ja odotukset kuin omat tavoitteesikin voimavaroihin, jotka sinulla on käytössäsi nyt. Lisäksi nousevat pohdinnat asioiden tärkeysjärjestyksestä - jos oma terveys ja hyvinvointi eivät ole aikaisemmin olleet prioriteettilistasi kärkipäässä, nyt ne todennäköisesti ovat." s. 14 - 15 

Minulle Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin  osui kohdalleni juuri oikeaan aikaan. Luin kirjan huolellisesti pohtien ja löysin sieltä itseni. Kirja toimii hyvin sekä toipumiskirjana että varmaan myös uupumusta ennaltaehkäisevänä tukikirjana. Mukana on tapausesimerkkejä, ja kirjoittaja viittaa myös omiin uupumustilanteisiinsa. Siksi se avaa silmiä: Näin voi käydä kenelle tahansa ja eri syistä, jotka hivuttavat voimia vähitellen. Tekeminen muuttuu suorittamiseksi, josta puuttuu ilo. Toisinaan tulee se viimeinen niitti, joka romahduttaa koko paketin. Omaan voimattomuuteen liittyy hämmennystä ja negatiivisia ajatuksia kelpaavuudesta, syyllisyyttä ja häpeää heikkoudesta.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille työ- tai yksityiselämässä kipuileville. Se on positiivinen voimakirja uupuneille  ja harjoitusten vuoksi myös ennaltaehkäisevä kirja niille, jotka ehkä tarkkailevat uupumuksen ensimmäisiä hälytysmerkkejä tai vain ihmettelvät olotilaansa.

"Meillä kaikilla on kyllä sisällämme tieto, mikä on itselle hyväksi ja mikä ei - kunpa vain kuuntelisimme sitä." - Eeva





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti