31/12/2018

Mikko-Pekka Heikkinen: Betoniporsas

Olen lukenut Mikko-Pekka Heikkisen kirjat Terveiset Kutturasta, Jääräpää ja Poromafia. Pidän niiden huumorista, ja Heikkisen tavasta nostaa esille vakavia asioita huumorin keinoin. Nyt oli vuorossa Betoniporsas, joka jatkaa maaseudun tyhjenemisen kuvausta.

Matut, eli maaltatunkeutujat joutuvat leireilemään työ- ja asuntopulan vuoksi Helsingin puistoissa pakolaisleireissä. SPR:n Meri Rantatorppa kutsutaan organisoimaan ja johtamaan leiriä. On huolehdittava puhtaan veden saannista, hygieniasta, järjestyksestä, avustuspakettien jakamisesta...

Työtä riittää varsinkin, kun Helsingin kaupunki ei ole halukas yhteistyöhön. Lisäksi Punavuoren Helsinki-mieliset äärihipsterit levittävät vihapostia, toimeenpanevat maalaisten pakkopalautuksia ja suunnittelevat terrori-iskuja pakolaisleiriin. Toimittaja Jyry Pesiö on jättiskuupin äärellä, mutta kaikki ei mene ihan niin kuin oli suunniteltu. Hän saa tuntea aseen piipun selässään, kun hipstereihin soluttautumisyritys paljastuu. Hipstereitä johtaa Waltteri T. Finne'. Leiriläisistä vastavoimaksi nousee Suikkari-Moilanen. Hän on kainuulainen pientilallinen, sissikoulutettu käytännön toimija, jolla on hipsterien vastaisessa taistelussa tarvittavaa maalaisjärkeä, terävyyttä ja osaamista.

Heikkinen antaa hipsterien toiminnan kautta rasismille kasvot ja ottaa kantaa sekä maakuntien tyhjenemiseen että rasismiin. Rasismin vastenmielisyys tulee huumorin avulla hyvin esille, kun  kohteena ovatkin suomalaiset matut, eikä maahanmuuttaja-mamut. Hipsterit myötäilevät voimakasta johtajaa, eikä kukaan välitä tarkistaa taustatietoja. Tärkeintä on negatiivisen ilmapiirin luominen ja vastakkainasettelu. Maalaisten ja stadilaisten kallojen muotokin on yhtenä pelottavana ilmiönä rasistisessa kirjoittelussa.

Hirvenmetsästys Kajaanin S-marketissa oli hykerryttävää luettavaa. Metsästäjät houkuttelevat hirvet sisään suolaläjien avulla.
"Passipaikat meillä on lottokuponkien ja pullonpalautuksen tienoilla. Uloskäynnit lukkoon, kun ovat sisällä." 
...Ikkunoihin on spreijattu teksti: "ET HAJOTA!!! Kuka rikkoo, lentää jokeen. T: KMRY 
...Yhtä ukkoa, joka ne meinasi kivittää, me roekotettiin nilikoista sillalta ja kiskottiin takas levittämään sanaa 
...Meri huomasi tekstin Määtän liivissä. Kajaanin Metsästäjät Ry."

Suikkarin persoonallisuus on kirjan positiivinen voimavara. Lisämaustetta antavat hipstereiden käyttämä stadin slangi sekä maalaisten aidonoloiset puheenparret. Myös kainuulainen mentaliteetti on mukavaa; "Ryysyrannan riippukeinu" kulkee koko ajan mukana vyölaukussa ja paras kehu on: "Ei voi pelkästään moittia". Seinäjokinen Artsi ansaitsee myös kielellistä kunniaa hipstereitä ritsalla tähdätessään: "Mihinä teitä pirettihin ku rumia tapettihin?"

Helsingin matu-kriisin myötä Jyri Pesiön ja Suikkarin elämät risteävät, mutta lopulta kumpikin löytää omilla tahoillaan uuden mahdollisuuden ja rauhan elämäänsä. Suikkari jopa työllistyy ja pääsee käyttämään kykyjään oikein palkan edestä.

Positiivinen vire kirjailija Mikko-Pekka Heikkisestä jäi elämään Betoniporsaankin myötä.

Tässä linkki postaukseeni Poromafiasta:

https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search/label/Mikko-Pekka%20Heikkinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti