08/03/2018

Markus Falk: Profeetan soturit

Markus Falk on yhtä kuin aviopari Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Ben Kallandin Vien sinut kotiin
-postaukseni lopussa jäin arvelemaan, toisiko Profeetan soturit jotain lisää uskonnollisia liikkeitä ja lahkolaisuutta käsittelevään lukukokonaisuuteen.

No, nyt voin sanoa, ettei tuonut! Kirjan nimi johti minut aluksi ajattelmaan jotain muslimeihin yhdistettävää terroristisolua, mutta olin väärässä. Kyllä kirjassa terroristejakin on, mutta Profeetan soturit -veljeskunta on hyvän puolella, tiedon ja rauhan puolella, vaikka sen jäsenet uskaltavat tarvittaessa toimia väkivaltaisestikin, mikäli heidän pyhää aarrettaan loukataan tai uhataan.
 "Me olemme tiedon rakastajia ja kirjojen vaalijoita."
Arvokas käsikirjoitus, Suuri Rauhan Suura, löytyy ja varastetaan. Tästä alkaa tapahtumavyöry, joka ei jätä suomalaista Tuomas Pyytä ja  italialaista Carla Contia rauhaan edes suomalaisella kesämökillä.

Onko löytynyt käsikirjoitus itsensä profeetta Muhammadin sanelema? Suura on jäänyt pois varsinaisesta Koraanista sen kopiointivaiheessa. Sen osia on säilytetty vuosituhansien ajan eri puolilla maailmaa, ja veljeskunnan vartijat ovat siirtäneet sen turvaan eri aikoina tapahtuneilta hyökkäyksiltä. Vartijat osaavat tekstin ulkoa. Käsikirjoitus on hyvin suojeltu, mutta sitä yrittää tavoitella väkivaltainen ja fanaattinen klaani, koska heille se edustaa jumalanpilkkaa.

Tuomas Pyy on suomalainen arabialaisen kulttuurin tutkija, joka joutuu yliopistossa kamppailemaan byrokraattisten ja aikaa vievien epäolennaisuuksien kanssa. Hän on nyhverö, jonka arki voi olla kaoottista, mutta jonka pää on aina hyvässä järjestyksessä. Carla Conti puolestaan on kaunis italiatar, yliopistotutkija hänkin, joka tekee suuren vaikutuksen kaikkiin tapamiinsa miehiin.

Takakannessa Profeetan sotureita hehkutetaan: "Kiivastahtinen trilleri iskee kansainvälisten uhkakuvien ytimeen." Kirja ei ainakaan aluksi ihan vastaa takakannen hehkutusta. Alku etenee verkkaisesti, ja syömään meneminen toistuu turhan usein. Tarinaa kehrätään. Tiukimpien paikkojen tekstiviestit ovat mielestäni turhan pitkiä ja selitteleviä vastatakseen todellisia hätätilanteita, mutta ehkä niiden tarkoitus onkin olla osa kerrontaa.  "Henkeäsalpaavan vaarallinen kissa ja hiiri -leikki johdattaa lukijan historian tarkimmin vartioitujen salaisuuksien äärelle." No, tämä hehkutus toteutuu kyllä, vaikka lukiessa henki kuitenkin kulki ihan hyvin.

Kuulin ihmettelyä siitä, miksi kirjailijat ovat käyttäneet nimimerkkiä, vaikka tekijät heti paljastetaan. Ehkä kyseessä on tyylilajikysymys ja jonkinlainen teosten merkkaus. Ehkä se antaa vapautta ilmaisuun. On hauska ajatella, että aviopari on yhdessä luonut hahmot. Mitähän yhteisen elämän aineksia ja kirjailijoiden persoonallisia ominaisuuksia tarinaan on sekoitettu? Nyhveröstä yliopistomiehestä sukeutuu tarvittaessa rohkea naisen ja tiedon puolustaja, ja tarkkasilmäinen ampuja.

Profeetan soturit on kannanotto kirjojen, kirjastojen, tiedon, sivistyksen ja vapaan tutkimuksen puolesta. Veljeskunnan johtajan siviiliammatti on kirjastonhoitaja,  kuinkas muuten!
"Tutkimuksen on oltava vapaata, sanoi Karim-Farady. -Tiedon lisääminen on jaloa, hyödyllistä ja kannattavaa. Mutta kunnioitus ja hienotunteisuus ovat tärkeitä, kun lähestyy toisille pyhiä asioita."
Jatkoa seurannee, koska Carla Contin ja Tuomas Pyyn välinen jännite kasvaa kirjan edetessä, ja ainakin Tuomas toivoisi tapaavansa Carlan uudelleen. Carlan miesystävä vaikuttaa onneksi tympeältä ja mitäänsanomattomalta, ja viileä Carlakin huomasi Tuomaksen herrasmiesmäisyyden ja tarvittaessa esiin nousevan rohkeuden. Ehkä Tuomaksella tosiaan on mahdollisuus...

Profeetan soturit oli viihdyttävä ja mukava lukukokemus. Lisäksi kirja sisältää jälkisanat, jossa on mielenkiintoista faktatietoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti