02/03/2018

Hannu Lauerma: Usko, toivo ja huijaus - Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin

Ihailen Hannu Lauerman lukeneisuutta, viisautta ja pätevyyttä.
Hänen ammatilliset ansionsa ovat hämmästyttävät: psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatrian dosentti, lääketieteen tohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja  psykoterapeutti. Hän on julkaissut useita teoksia ja hänelle on myönnetty useita arvostettuja palkintoja.

Lauerman Usko, toivo ja huijaus - Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin liittyi minulla uskonnollisia liikkeitä ja lahkoille altistumista tutkailevaan lukuprosessiini. Ajattelin, että Lauerma vastaisi kysymykseen, mikä saa ihmisen altistumaan jonkun lahkon opeille kyseenalaistamatta sen jälkeen millään tavalla lahkon toimia.

Vaikka kirjasta löytyy myös luku "Keitä ovat kulttien uhrit?" ja luettelo lahkon vaarallisuudesta kertovista piirteistä, sain kirjasta kuitenkin ehkä enemmän tietoa siitä, miten lahkojen tai kulttien johtajat toimivat kuin siitä, millainen ihminen on altis valehtelulle, huijauksille, suggestioille ja psykoterrorille.

Lauerma kirjoittaa hyvin. Sananvalinnat ovat hiottuja, ja mielipiteet tulevat hyvin esille. Sanan säilä iskee ja sivaltaa ihailtavalla tavalla. Älykkään ja lukeneen ihmisen tekstiä on ilo lukea.

Lisäksi kirjassa on terävää huumoria. Esimerkiksi hopi-intiaanien korvakynttilähoidon voisi Lauerman mukaan nimetä pöpi-intiaanien korvakynttilähoidoksi.

Oli sympaattista, että kirjan myötä syntyi kuva - ei vain hyvin kirjoittavasta asiantuntijasta - vaan myös ihmisestä tekstin takana. Perheen kanssa autokaupassa käyminen tai kaverin kanssa kalastelu ovat tavallista, hyvää elämää, jotka antanevat vastapainoa työlle raskaiden asioiden parissa. 

Uskonnollisia liikkeitä ja lahkoille altistumista tutkiskelevaan lukukokonaisuuteeni voi tutustua seuraavista linkeistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti