23.3.2018

Granta - uuden kirjallisuuden areena 1: Ruoka

Nyt on tutustumisen alla Granta-aikakauskirjat. Näitä on ilmestynyt tähän mennessä yhdeksän eriteemaista kappaletta. Tavoitteena olisi lukea ne kaikki.

Granta-aikakauskirjat  sisältävät lyhyitä tekstejä kotimaisilta ja ulkomaalaisilta kirjoittajilta. Kannet on kivat, eikä kirja paina paljon. Toimii siis hyvin vaikka matkakaverina tai lukujumin selättäjänä tai luettavaksi silloin, kun ei pysty keskittymään pitkiin teksteihin. Grantan avulla voi myös kivasti tutustua eri kirjoittajien teksteihin ja jos kiinnostuu, voi etsiä kirjailijalta lisää luettavaa. Kätevää!

Granta - uuden kirjallisuuden areena 1: Ruoka koostuu nimensä mukaisesti ruoka-aiheisista teksteistä.
Tässä on nostoja niistä teksteistä, jotka puhuttelivat minua.

Katzuo Ishiguro: Herkkusuu
Herkkusuu on käsikirjoitus TV-elokuvaan, ja siten hyvin visuaalinen. Syömiseen liittyy jotain kiellettyä, jopa irstasta, ja pieni kulinaristipiiri vaihtaa kokemuksiaan. Kirkon lähellä on irtolaisia, ja Manley lähestyy heitä kaikki keittiövarusteet takkinsa alla. Luulin pitkään, että kyseessä on ihmissyönti. Voi olla niinkin, mutta ihan selväksi ei tullut, kuka tai mikä loppujen lopuksi tuli syödyksi. Mielenkiintoinen tarina!

Rosa Liksom: Isän 50-vuotisjuhlat
Novelli on taattua Liksomia. Isä täyttää 50 vuotta, ja pitkokokiksi saapuu Tepa-täti. Tarjottavia valmistellaan seitsemän päivää, ja juhlia varaudutaan jatkamaan vähintään seitsemän päivää. Tarjoilu on runsas ja varsin tukeva. Kaikki tehdään itse. Tarjolla ei ole yhtään eineksiä eikä kasviksia. Ruuanvalmistuksen lomassa Tepa-täti kertoo elämästään, joka on ollut rikas ja monivaiheinen. Tepa on selviytyjä ja elämänvaikeuksien selättäjä, muhevaan liksomilaiseen tapaan.

Ryszard Kapus'cin'ski: Jouluaatto Ugandassa
Huh! Novellin asiat voisivat olla totta Idi Aminin hirmuhallinnon ajalta. Ainakin teksti pisti miettimään. Päällimmäisenä mietittävänä on kalastajien pyytämä valtaisa kala, jolla oli ollut paljon ravintoa. Mitä ravinto oli ollut? Kolmivuotiaan Obon kohtalo suretti. Kirjoittaja on puolalainen toimittaja ja kirjailija.

Juha Itkonen: Torstai
Tämä Itkosen novelli oli raikas ja positiivinen kertomus opiskelijapojan nälästä ja torstaista, jolloin vähät rahat uhrattiin mättö-buffetissa. Seurana on eräs tyttö, johon muka pidetään etäisyyttä, vaikka ei oikeasti pidetäkään. Nälän sammuttaminen herättää toisenlaisen nälän.
Marja Virolainen: Runoja.
Hassut ja ilahduttavat runot on omistaen otsikoitu: Munalle, Perunalle, Kaalille, Sipulille, Sinihomejuustolle ja Omenalle. En ole koskaan aiemmin törmännyt Marja Virolaisen teksteihin.

Kyllä Grantaan kannattaa tutustua. Joku voi löytää kokoelmasta aivan muita itseään koskettavia tarinoita.

Granta - uuden kirjallisuuden areena 1: Ruoka jäi kokonaisuutena mielestäni ehkä hieman laimeaksi, toisin kuin Granta 2, jonka teema on Outo ja jonka esittelen toisessa postauksessa.

Lisätietoa Grantasta:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti