14/07/2023

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä - vuodet tasavallan presidentin puolisona


Jenni Haukion Sinun tähtesi täällä - vuodet tasavallan presidentin puolisona on tyylikäs ja mieleenpainuva teos, niin kuin sen kirjoittajakin. Halusin somistaa kirjakuvaa jollakin aiheeseen ja teemaan sopivalla,  suomalaisuuteen liittyvällä asialla. Valitsin kirjan taustalle Martta Wendelinin kuvan vuoden 2023 seinäkalenterista heinäkuulta, koska se kuvastaa sekä kirjan ilmestymisvuotta että lukemisajankohtaa.  Kuvan tähtisilmäinen tyttö näyttää haaveellisen onnelliselta istuessaan kukkaniityllä. Kuvasta välittyy seesteinen tunnelma. Kirjakuvan viereen valitsin ottamani kuvan Rokuan kansallispuiston maisemista. Kuvaan liittyy muistona kesäpäivän lämpö, hiljaisuus, kärpästen surina ja kiitollisuus.

Kiitollisuus on kantava teema myös Haukion kirjassa. Hän on kiitollinen menneille sukupolville siitä Suomesta, jossa tänä päivänä voimme elää. Haukio kiittää useaan otteeseen sotaveteraanien ja lottien panosta sotien aikana. Myös suomalaiset taiteilijat saavat laajasti kiitosta ja huomiota. Suomalainen muotoilu ja design ovat olleet myös Haukion puku- ja koruvalintojen taustalla, ja hän on tuntenut ylpeyttä voidessaan nostaa esille suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita edustustehtävissään.

Jenni Haukion tekstiä on ilo lukea. Se on sujuvaa ja selkeää. Kirja kokonaisuudessaan on looginen,  ja se esittelee tasavallan presidentin puolison julkisen tehtävänkuvan lisäksi kivasti ja tyylikkäästi myös yksityiselämään kuuluvia asioita. Ei mitään suuria paljastuksia - ja hyvä niin - mutta viehättävästi verhoja raottaen kerrotaan esimerkiksi Haukion henkilöhistoriasta ja vaikkapa perheen luontoretkistä Kultarannassa.

Kirjasta saa mielenkiintoista tietoa myös Presidentinlinnasta, Mäntyniemestä ja Kultarannasta. Haukio esittelee rakennusten arkkitehtuuria ja historiaa. Hän on paneutunut asioihin huolellisesti, mikä on hänelle varmaan luonteenomaista. Tämä tulee esille myös erilaisiin vierailuihin ja tapaamisiin valmistautumisessa. Taustojen selvittäminen auttaa olemaan kohtaamisissa aidosti läsnä. Tietenkin kohtaamisten onnistumiseen vaikuttaa myös hänen positiivinen elämänasenteensa, jonka hän mainitsee vahvuudekseen. 

Jenni Haukiolla on vahva kulttuuriosaaminen ja monipuoliset verkostot. Hän sanoo kielen, kirjallisuuden, kirjoittamisen ja lukemisen kuuluneen aina hänen elämäänsä. Tästä syystä minun on helppo tuntea häneen jonkinlaista sukulaissieluisuutta. Monipuolisia tietojaan ja taitojaan hän pääsi hyödyntämään vuosien ajan Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmajohtajana. Tästä on ollut hyötyä myös tasavallan presidentin puolison julkisessa työssä.

Hänen perehtyneisyytensä taiteisiin ja designiin ovat päässeet oikeuksiinsa Presidentinlinnan, Mäntyniemen ja Kultarannan esineistön ja patsaiden esillepanossa ja takaisin alkuperäisille paikoilleen palauttamisessa. Näistä voisi mainita mm. seuraavat toimet:

  • Design-klassikoiden siirtäminen Presidentinlinnan varastoista Mäntyniemeen, jolloin ne ovat vierailijoiden nähtävillä.
  • Esitys siitä, että  Mäntyniemen yksityistiloissa oleva Rut Brykin teos Jäävirta tuodaan esille jollakin remonttiratkaisulla julkiselle puolelle laajemman yleisön nähtäväksi.
  • Esitys siitä, että Kultarannan puistoon asetetaan opastetauluja ja tietyille henkilöille nimetyt puut ja patsaat osoitetaan kyltein. Nämä toteutettiin Suomen 100-vuotismerkkivuonna.
  • Kultarannan Lohdutus-patsaan siirrättäminen alkuperäiselle paikalleen puistossa ja ns. kultaisen huoneen alkuperäiskaluston palauttaminen takaisin huoneeseen  taidemuseon varastosta, jonne kalusteet olivat erään näyttelyn yhteydessä unohtuneet.
  • Aikoinaan valokuvauksen pioneerit Aho & Soldan ottivat Sibeliuksesta kuvia Ainolassa. Nämä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat mustavalkokuvat Haukio siirrätti Sibeliuksen 150-juhlavuonna Presidentinlinnaan tilaan, jossa suurin osa itsenäisyyspäivän vastaanotolle tulevista vieraista voi ne nähdä. Siirto tehtiin yhteistyössä Aho & Soldan -säätiön asiamies Jussi Brofeldtin kanssa.
Nämä ovat mielestäni arvokkaita kulttuuritekoja ja osoittavat, että  Jenni Haukio on ottanut oman paikkansa tasavallan presidentin puolisona. Mielenkiintoista ja mukavaa on myös hänen halunsa vaalia perinteitä esimerkiksi Kultarannan lampaiden ja mehiläisten osalta. Historian vaaliminen ja sen näkyväksi tekeminen sekä suomalaisen kulttuurin esillä pitäminen on arvokas kädenjälki.

Kirjan nimi Sinun tähtesi täällä on monitulkintainen. Ihan viimeisellä sivulla selviää, että se on lainaus Mirkka Rekolan runosta. Jenni Haukion kirja Sinun tähtesi täällä - vuodet tasavallan presidentin puolisona antoi minulle mielikuvan edustavasta, fiksusta, sivistyneestä, aktiivisesta, positiivisesta ja miellyttävästä tasavallan presidentin puolisosta, joka hoitaa tehtävänsä huolellisesti perehtyen ja parhaalla mahdollisella tavalla omaa persoonaansa, arvojaan ja osaamistaan piilottamatta. Äänikirjan lukee Haukio itse, mutta paperikirjalla on tässä tapauksessa aivan omat ansionsa. Pääsee nimittäin näkemään myös laajan kuvakokoelman.

Suosittelen lukemaan! Kiitos kirjasta, @Jenni Haukio!

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti