27/03/2023

Satu Rämö: Rósa & Björk
Viime aikoina ei ole voinut välttyä Satu Rämön Hildur- kirjan jatko-osan rummutukselta. Rósa & Björk julkaistiin 17.3.2023, ja se on jo saavuttanut suuren suosion, ja sen oikeudet on myyty myös ulkomaille. Elokuvakin on tulossa jossakin vaiheessa. Some-viestintä ja markkinointi on ammattitaitoista ja näkyvää. Kirjailija on myös hyvä verkostoitumaan, ja hänen ilmeisen  positiivinen elämänasenteensa on myös selvä etu.

Luova ajattelu, sattumiin tarttuminen ja yhteistyö neulesuunnittelija Sigríður Sif Gylfadóttirin kanssa  antoivat myös hahmon Jakobin kutomalle Hildur-villapaidalle. Yhteistyön seurauksena syntyi lisäksi kirja Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat, joka minullakin odottelee lukuvuoroaan. Aion katsoa siitä kuvia ja lukea mielenkiintoisia tarinoita. Villapaitojen neulomiseen eivät taitoni riitä.

Rósa & Björk liikkuu useassa aikatasossa: nykyhetkessä, Hildurin lapsuudessa ja nuoruudessa. Kirja valaisee Hildurin traumaa, joka syntyi, kun pikkusisaret katosivat jälkiä jättämättä ja heti sen perään, kolmen kuukauden ja kolmen viikon perästä isä ja äiti kuolivat auto-onnettomuudessa. Tinna-täti sokeutui myös pian tapahtumien jälkeen. Asiat ovat jääneet puhumatta, ja hatarat muistikuvat on suljettu pimentoon. Jakob seisoo vahvasti Hildurin vierellä, kun on pakko edes vähän raottaa muistikuvia. Onneksi entinen naapuri on mieleltään terävä ja hyvämuistinen, vaikka asuukin jo palvelutalossa. Hänestä on Hildurille paljon hyötyä menneisyyden selvittelyssä.

Olin vähän aikaa sitten kuuntelemassa Rämön esitystä Rósan & Björkin kirjoittamisesta ja omasta kirjoittamisestaan yleensä. Tuolloin hän kertoi pitävänsä Exel-taulukon avulla huolta siitä, että asiat ja eri suuntiin vihjaavat juonenpätkät pysyvät kasassa. Juonivetoisessa kirjassa tämä onkin varmaan viisas toimintatapa.

Lukiessani minäkin pidän omanlaistani "Exeliä" kirjoittamalla kynällä ruutuvihkoon. Laitan muistiin henkilöitä, heidän suhteitaan, pieniä vinkkejä ja vihjeitä sekä mahdollisia ihmetyksen aiheita. Kirjoitan muistiinpanoja ja piirtelen karttoja. Tämä on mukava, analyyttinen lukutapa.

Olin tyytyväinen, kun aiemmin annetut vihjeet Jónin toiminnasta eivät pitäneetkään pikkusiskojen katoamistapauksessa paikkaansa, vaan tarina kääntyikin aivan uuteen suuntaan. Ihmeteltäväksi jäi, miten ja miksi Hildurin äiti oli ollut Jónin kanssa tekemisissä. Olin tyytyväinen, kun osasin lukea vihjeitä oikein Hildurin äidin ja isän suhteesta ja perheen kotielämästä. Pieni Hildur ilmeisesti vaistosi asioita enemmän, kuin mistä ääneen puhuttiin.

Joistakin juonen käänteistä ajattelin, että kirjailijan ajatuksen muuttuminen jäikin näkyville tekstiin. Tällainen on mielestäni viittaus Björkin ja myöhemmin Hildurin (Erehdyskö?) silmiin. Oliko ensin tarkoitus johdattaa kyseenalaistamaan tyttöjen isä, mikä näkyisi silmistä? Kun isyyteen viittaava juonen säie ei toteutunutkaan, silmät jäivät kummittelemaan, eikä Björkin silmien piilottamiseen Runarilta enää ollutkaan perusteluja. Jäin myös miettimään, että sairastunut Hildur taisi jo oleskella Tinna-tädin luona sinä päivänä, kun isän ja äidin onnettomuus tapahtui. Muutenhan Hildur olisi nähnyt onnettomuutta edeltävät tapahtumat kotipihalla.

Nykyhetken henkirikokset, joita Hildur, Jakob ja Beta selvittävät, liittyvät toisiinsa sen sijaan saumattomasti, kunhan vähän taustoja kaivellaan. Pidän Jakobista henkilönä. Hän on varsin uskottava suomalainen mies ja terävä poliisiharjoittelija.

Rósan & Björkin katoamisesta en voi paljastaa enempää, mutta kirjoitin muistiinpanoihini kysymyksen: Oliko se rakkauden teko, jossa sattuma vain puuttui peliin?

Kirjan lopussa kirjailija kirjoittaa sattumasta:
"Tarinan ja todellisuuden mahdolliset yhteneväisyydet ovat täysin sattumaa. Mutta sellaista se elämä on: sattumanvaraista! Täällä me vaellamme ja törmäämme toisiimme. Joskus törmäyksellä on seurauksia, eikä niitä voi etukäteen tarkasti ennustaa."

Hildur-sarjan kolmannen osan on määrä ilmestyä marraskuussa 2023. Aion kyllä lukea senkin heti. Silloin kai saadaan lisätietoa Jakobinkin elämästä.

Rósan & Björkin kannen on suunnitellut Ville Laihonen.

Kansikuvan osoite: https://www.wsoy.fi/kirja/satu-ramo/rosa-and-bjork/9789510481271 (Luettu 26.3.2023) 

Luin kirjan E-kirjana BookBeat-palvelussa.

Alla olevasta linkistä pääsee lukemaan myös postaukseni Rämön Islantilaisesta kodinonnesta ja Hildurista.

https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Satu+R%C3%A4m%C3%B6

3 kommenttia:

  1. Ootan, että pääsen lukemaan tän! Iloisesti kirjaston varausjonossa. :D

    VastaaPoista
  2. Hildur kannattaa lukea ensin. Luin e-kirjana. Kun yritin varata Rosaa ja Björkiä, olin varausjonossa tuhannen tuolla puolen :)

    VastaaPoista
  3. Varauslistalla on. Hildur oli tosi kiinnostava. Rämöllä on koukuttava kirjoitustyyli.

    VastaaPoista