24/10/2022

Niko Kettunen: Viikon eläimet: tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista


Niko Kettunen on kirjoittanut Helsingin Sanomiin tiedejuttuja, ja Viikon eläin on ilmestynyt lehden tiedesivuilla joka viikko jo kymmenen vuoden ajan. 500 palstalla ilmestyneestä tekstistä kirjaan on poimittu sata. Mielenkiintoista on, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on viestintäpäällikkönsä välityksellä lähettänyt palautetta kirjoittajalle ilahduttavasta suomen kielen käyttämisestä. Toinen mielenkiintoinen kirjaan liittyvä asia on, että sen julkaisijana on SKS Kirjat, joka on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusyhtiö, jonka julkaisujen kokoelma kuuluu Unescon kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin.

Viikon eläimet: Tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista (2022) on kerrassaan mainio kirja asiasisältönsä, mielenkiintoisten "henkilöidensä", ihastuttavien kuviensa ja ennen kaikkea letkeän kirjoitustapansa ja hersyvän suomen kielen vuoksi. Ne elvyttävät mukavasti pakinagenreä.

Tutkijoiden antamat lajien suomenkieliset nimet kuvailevat kohteitaan osuvasti ja naurattavat, kuten esimerkiksi töpökääpiötypäkkö (Myiornis ecaudatus), tihkujortikka (Tipula maxima) tai diskosimpukka (Ctenoides ales).

Koska lajiesittelyt ovat alun perin ilmestyneet sanomalehdessä, tekstit sisältävät myös aiheeseen johdattavan alaotsikon ja ingressin. Näistä esimerkkeinä voisi mainita seuraavat:
ERAKKORAPU

Tervetuloa kotilonäyttöön

Erakkorapu pärjäisi Helsingin yksiömarkkinoilla.


LAMPIPOLYYPPI

Suoli ensin

Yhteiskuntamme menestys lepää peräaukkojen harteilla. 


KORUAHVEN

Kalojen kardinaali

Elosteleva koruahven pyörittää haaremia 

Lisäplussana on pakinoiden viittaaminen johonkin ajankohtaiseen aiheeseen. Jos teksti on vanhempi, sen loppuun on lisätty muistutus siitä, mihin kyseisen viikon tapahtumaan teksti aikoinaan viittasi. 

Viikon eläimet: Tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista sopii luettavaksi kenelle tahansa, mutta joissakin railakkaissa lisääntymiskuvioissa voi olla ns. K-18 -aineistoa, mutta uskoisin, että yhdessä aikuisen kanssa ne voisivat nuorempia kuulijoitakin vain naurattaa. Kuka muuten on tiennyt, että...

... "Kuten useat trooppiset kalat, koruahvenet syntyvät naaraina ja vaihtavat sukupuoltaan tarpeen mukaan. Kun hallitseva uros kuolee, kookkain naaras alkaa valmistella sukupuolenvaihdosta. Parin viikon kuluttua se on pukeutunut koiraan kirkkaisiin väreihin ja kehittänyt itselleen koiraan sukuelimet. Sitten ei kuin haaremin kimppuun."

Suosittelen kirjaa lämpimästi! Viikon eläimet tarjoaa mielenkiintoista tietoa viihdyttävässä muodossa, samalla kun se herättää ja vahvistaa kunnioitusta ainutlaatuista maapalloamme ja sen eliöstöä  kohtaan. 

************

Aihetta sivuten muistui mieleeni pari kirjaa, jotka käyttävät suomen kielen ilmaisuvoimaa äijähuumorin keinoin. Kirjoja ei ehkä enää ole saatavilla antikvariaateistakaan, mutta eiköhän kirjastoista niitä vielä löydy:

Jaakko Heinimäki, Kaarlo Kalliala, Vesa Sisättö ja Tero Norkola: Napapaju: Sekovartisia selityksiä

https://www.booky.fi/tuote/_heinimaki/napapaju_sekovartisia_selityksia/9789511210689


Jaakko Heinimäki, Kaarlo Kalliala ja Vesa Sisättö: Pihlajanorsu: Selkärangattomia selityksiä

https://www.finlandiakirja.fi/fi/jaakko-heinimaki-pihlajanorsu-090520




 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti