Tämä kuvio, jossa asiat keikautetaan päälaelleen, toistuu myöhemmin muissakin Alasalmen teoksissa kehittyen jopa tunnusomaiseksi tyylipiirteeksi, Se, mikä ei näy, on kiinnostavampaa kuin se, mikä näkyy. Museovahti on päällisin puolin mitäänsanomaton laiha blondi, mutta hänelläkin on oma tarinansa, joka on johtanut nykyiseen tilanteeseen: pelkoon, epäilyyn, eristäytymiseen, harhoihin, pillereihin, ja kertakaikkisen outoon käytökseen. Hänen sisäinen maailmansa saa yhä makaabereimpia ilmenemismuotoja.
Marianne joutuu kohtaamaan kovia asioita: miehensä katoamisen, poliisitutkimuksen, tirkistelijän hiippailun talon lähettyvillä, omituisen puhelinhäirikön, koiran päälle ajamisen ja sen omistajan väkivaltaisen raivon. Itsepuolustuksena Marianne joutuu ampumaan. Kaikesta on vain selvittävä. Loppu on yllättävä. Onko niin, että kulissit on kuitenkin pidettävä pystyssä?
Onnellisia ihmisiä sisältää mielenkiintoista ajankuvaa: on lankapuhelimet, puhelinpöydät, puhelinluettelot ja hyvätuloisilla jopa kaksi NMT:tä, molemmissa autoissa. Lisäksi painetussa kirjassa näkyy myös historiallinen kädenjälki, mikä on viehättävää. Sivut ovat kellastuneet ajan ja monien lukijoiden käsissä. Kirjaston kirja on ostettu oululaisesta Pohjalainen Oy:n kirjakaupasta. Se on maksanut 139 markkaa. Tällaisia tietoja ei äänikirjoista saa.
Viimeisenä projektihaasteenani kuuntelin Alasalmen dekkarin Ei jälkeäkään, joka on alun perin ilmestynyt Storytelin äänikirjana 2020. Lukijana on Sanna Majuri. Nyt sen saattoi kuunnella BookBeatistakin. (Kuva on anteeksiantamattoman kehnolaatuinen, kun tekniikan ihmelapsena otin vain kuvan BookBeatin sivulta.)
Olen nyt kahlannut kirjailijan laajan proosatuotannon ainakin 98%: sesti läpi. Olipas se intensiivinen ja mielenkiintoinen projekti!😀 Kiitos kirjoista @Päivi Alasalmi!
Romaanit
· Saana Gummerus, 1988.
· Lopettajat Gummerus, 1990.
· Onnellisia ihmisiä Gummerus, 1992.
· Vainola Gummerus, 1996.
· Metsäläiset Gummerus, 2000.
· Ystävä sä naisien Gummerus, 2002.
· Tuo tumma nainen Gummerus, 2006.
· Valkoinen nainen Gummerus, 2008.
· Joenjoen laulu Gummerus, 2013.
· Pajulinnun huuto Gummerus, 2015.
· Siipirikon kuiskaus Gummerus, 2017.
· Riivatut Gummerus, 2018.
· Alamaailman kuningatar Storytel, 2019 äänikirja, painettu 2022
· Häkkilinnut Storytel, 2020. Äänikirja (Ei ole ilmestynyt painettuna.)
·
Kyy povellani Storytel, 2021. Äänikirja (Ei ole ilmestynyt painettuna.)
·
Myrkynkylväjä Storytel , 20222 Äänikirja (Ei ole ilmestynyt painettuna.)
·
Sudenraudat Gummerus, 2021.
Novellikokoelmat
· Suden hetki Gummerus, 1995.
· Koirapäinen pyöveli Gummerus, 2010.
Satukirjat
· Turhamainen aasi Gummerus, 2009.
· Sinnikäs meripoika Kuvitus: Riikka Jäntti. Gummerus, 2011.
· Kultainen kissanpentu Kuvitus: Riikka Jäntti. Gummerus, 2013.
· Unten puutarha ja muita satuja Tammi, 2018.
· Sirkus kummajuna Kvaliti, 2022
Muut
· Matkalla paratiisiin. Matkakertomus. Gummerus, 1999.
· Loistava yksinhuoltajuus. Tietokirja. Gummerus, 2011.
· Taivaan tulet. Punainen kukko. Romaanisovitus tv-sarjan käsikirjoituksesta.
Onnittelut urakasta! Minullakin on joitain kirjailijoita, joilta haluan lukea kaiken, esim. Sofi Oksanen ja Riikka Pulkkinen. Heillä kuitenkin tuo tuotanto on "hieman" pienempi kuin Alasalmella. :D
VastaaPoistaKiitos. Koko tuotannon lukeminen on kyllä mielenkiintoista, kun saa käsityksen kirjoittajan kehittymisestä ja tyylistä.
Poista