11/09/2022

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut


                                                

Tommi Kinnusen uusin romaani Pimeät kuut kertoo syrjäseudun alkeellisen kyläkoulun opettajan elämästä vuoden mittaisen jakson. Sota on päättynyt. Miinoja on vielä maassa. Syrjäiselle koululle tarvitaan opettaja.

WSOY:n sivulla kirjan sisältöä kuvaillaan seuraavasti: "Eletään vuotta 1947, kun kuusissakymmenissä oleva Elna Suorajärvi saa opettajan paikan syrjäiseltä Niemen koululta, läheltä Neuvostoliiton rajaa. Mikään ei ole niin kuin pitäisi: koulurakennus paljastuu saksalaisilta unohtuneeksi parakiksi ja sairaus runtelee elimistöä. Siskostaan Sallista on muistona katkerat riidat ja iskut ohimossa. Elna tarttuu kuitenkin toimeen, sillä opettaa hän osaa, vaikka joidenkin mukaan hankala onkin."(https://www.wsoy.fi/kirja/tommi-kinnunen/pimeat-kuut/9789510480991. Luettu 11.9.2022.)

Aihe ei ole kovinkaan sytyttävä, mutta ymmärrän hyvin, että kotiseudun historiaa, ja varsinkin piilossa olevaa naisten historiaa tuodaan jälleen esille. Lukiessani tuli mieleen, mahtaakohan  kyse olla vaikkapa lähisukulaisen henkilöhistoriasta. Olosuhteet ovat kurjat, mutta Elna selviää taitavuutensa ja kekseliäisyytensä ansiosta lukuvuoden verran, eikä koulutarkastajallakaan ole moitteen sanaa.

Kinnunen on perehtynyt kansakoulumaailmaan, ihmisten koulumuistoihin, vanhoihin koulukirjoihin ja jopa virkkaamisen ja saloihin. Henkilökuvaus on taitavaa, ja kieli paikoitellen kauniin soljuvaa. Elnan elämäntarina tulee kauniisti esille. Ei hänkään ole vain opettaja, vaan elettyä elämää on hänelläkin, vaikka ei moni päällepäin uskoisi. Kinnunen on osoittautunut taitavaksi naisten sielunmaailman kuvaajaksi. 

Kirjan nimi Pimeät kuut viittaa Elnan vuodenkiertoon pimeässä yksinäisyydessä ja uupumukseen mahdottomien odotusten edessä, mutta ilmeisesti myös Tommi Kinnusen omaan työuupumiseen. (Ks. https://yle.fi/uutiset/3-12610676. Luettu 11.9.2022) 

En ole varma, mutta arvelen, että Marjo Leinosen pro gradu -tutkielma Katekeettakoulusta täydelliseen kansakouluun. Kuusamon kansakouluverkon laajeneminen Lapin sodan jälkeen 1945 - 1955 on voinut olla Kinnusen innoittajana tiedonkeruuvaiheessa. Lähdeteoksena tätä ei kuitenkaan mainita. Päädyin ajatukseeni marplemaisen päättelyn avulla: Kyse on Kuusamon kansakouluista, kirjassa mainitaan Elnan katekeettakokemus ja myös ajankohta on sopiva. Joitakin pro gradussa esitettyjä asioita on myös näkyvissä romaanissa.

Mielestäni Pimeät kuut sisältää ansioita, mutta ei vaikuttanut minuun yhtä innostavasti kuin Kinnusen aiemmat romaanit. 

Kuvan osoite:https://www.bookbeat.fi/kirja/pimeat-kuut-662164 . Luin kirjan E-kirjana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti