08/09/2020

Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan

Kari Enqvistin Uskomaton matka uskovien maailmaan tarjoaa mielenkiintoisen sivistyssuihkun historiaan, filosofiaan, teologiaan ja kosmologiaan.

Kirjan takakannessa kuvataan: "Kun uskonnoton lähtee matkalle uskovien maahan, millaisen postikortin hän sieltä lähettää? Tiedemiehen maailmankuva repussaan, uskonnolliset tekstit matkaoppainaan Kari Enqvist avaa pyhättöjen portit ja istuu kuuntelemaan. ...Äimistyksen ja hämmästyksen lisäksi matkalta tarttuu hedelmällisiä ajatuskulkuja ja ymmärryksen hetkiä mitä yllättävämmistä paikoista."

Enqvist tarttuu uskontoaiheeseen tutkijan ja luonnontieteilijän perinpohjaisuudella, ja käsitellyksi tulevat evankelis-luterilaisuus, Jehovan todistajat, katolilaisuus, islam sekä lisäksi muutamia vapaita Suomessa vaikuttavia suuntauksia. Kirjoittaja kuuntelee ja ihmettelee, mutta myös miekkailee sanan säilällä. Hän ei kuitenkaan pilkkaa ketään. 

Kosmologiset asiat menivät minulta ohi ymmärryksen, mutta nautin suunnattomasti historiallisista faktoista. Sain mielenkiintoista tietoa mm. natsien uskontosuhteesta ja Lutherin suhtautumisesta juutalaisiin.

Laajasti sivistyneen ihmisen tekstiä on nautinto lukea. Kieli on sujuvaa, helppoa ja hauskaa. Kirjan loppupuolella on kivoja viittauksia nykyajan poliitikkoihin, ja ne toivat tekstiin hymyilyttävää bonusta. Viimeisillä sivuilla Enqvist intoutuu suorastaan runollisiin kuvailuihin sadan vuoden kuluttua ehkä koittavasta todellisuudesta. 

Uskomaton matka uskovien maailmaan oli minulle oikein antoisa lukukokemus.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti