Voiko se olla totta? - Skeptisiä näkökulmia nykymenoon kannattaa valita luettavaksi, jos tieteen ja uskomusten välinen ero kiinnostaa. Takakansiteksti kertoo kirjan sisällöstä olennaisen:
"Tiedon valtaväylällä on synkkiä sivupolkuja. Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, mutta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki. Ihmisten eristäytyminen samanmielisten some-kupliin takaa, ettei korjaava tieto koskaan eksykään silmien eteen."
Kirjoittajina on monia eri alojen asiantuntijoita. Käsiteltävistä aiheista voisi mainita mm. vaihtoehtohoidot (Raimo Puustinen), ruokaan liittyvät uskomukset (Anja Nyste'n), terveysalalle liitetyt humpuukiteknologiat (Vesa Linja-aho) ja psyykkisen manipuloinnin ongelmat (Hannu Lauerma). Läsnä on koko ajan kriittinen ajattelu ja myös sen opettamisen tärkeys (Arno Kotro)."Tässä kirjassa eturivin skeptikot tarjoavat tieteen näkökulmia meille tarjottavaan informaatiovirtaan sekä neuvoja, kuinka siihen kannattaa suhtautua."
Kirjan luettuani arvostan yhä enemmän (vaikka nytkin jo erittäin paljon) lukutaitoa ja lukemisen merkitystä, varsinkin nuorten kannalta. Pahimmillaan pelkästään netin ja somen kuplien varassa voi kasvaa tyhjäpääksi. Tuntuu pelottavalta, että tutkitun tiedon koko ajan lisääntyessä vaikkapa hopeavedet ja syntyvän lapsen sydänkäyrien tutkimisen kieltäminen sekä kaikenlainen muu huuhaa levittävät koko ajan pimeyttään. Populismin aikakaudella on myös vaarallista asettaa tieteellinen tutkimus ja kokemustieto ikään kuin samalle viivalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti