24.4.2021

Auli Malimaa: Onni asuu jo sinussa. 9 tapaa olla onnellinen


Luin nopeasti, yhdessä päivässä, kirjapinon päällimmäisen, Auli Malimaan Onni asuu jo sinussa. 9 tapaa olla onnellinen. Kirja kuuluu Hidasta elämää -sarjaan, kuten kauniista kansikuvastakin jo tunnistaa. 

Malimaa kirjoittaa 1950-luvulla syntyneen enneagrammi-persoonallisuusmalliin perustuvista persoonallisuustyypeistä. Enneagrammi-mallia on syvennetty 1970-luvulta lähtien modernissa psykologiassa.

 "Itsetuntemuksen lisäksi sitä voidaan käyttää vaivattoman vuorovaikutuksen, vahvuuksien hyödyntämisen sekä erilaisuuden ymmärtämisen ja arvostamisen välineenä kaikissa ihmissuhteissa niin työyhteisöissä kuin henkilökohtaisessa elämässäkin."

Olen joskus aiemmin lukenut jonkun vastaavan teoksen, jossa persoonallisuuksia kuvattiin väreillä, mutta Malimaa käyttää numeroita 1 - 9.

"Vain tunnistamalla persoonallisen selviytymisstrategiamme voimme vapautua sen rajoitteista ja oivaltaa todellisen tapamme avautua onnellisuuteen. Silloin ymmärrämme, että onni asuu jo meissä."

Auli Malimaa kirjoittaa henkilökohtaisella tasolla ja ymmärrettävästi peroonallisuustyypeistä. Oma numeroni löytyi helposti. Nyt olisi sitten vuorossa sen yhä syvempi tarkastelu sekä rajoittavien ja haitallisten toimintamallien karsiminen. Huh! Siinäpä sitä riittääkin työtä loppuelämäksi, mutta toivottavasti pääsisin edes hieman lähemmäksi keveyttä ja huolettomuutta, ehkäpä jopa tässä hetkessä elämistä, kestävämpää onnellisuuttakin kenties. 

Ystävien persoonallisuustyyppejäkin oli kirjaa lukiessa kiva arvailla. Lähipiiristä löytyy myös niitä, joiden persoonassa on sekoitus monia tyyppejä. He voivat olla kumppanina etäisiä ja verhottuja, mutta lähisuhteen ulkopuolella tulevat toimeen kenen kanssa tahansa, koska osaavat nostaa persoonastaan esille aina sellaisen ominaisuuden, joka myös vuorovaikutuskumppanissa on. He ovat kuin Uno-pelin värinvaihtokortti, joka selviää kaikista tilanteista.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti