28/02/2021

Venäläisiä kansansatuja. Koonnut ja kuvittanut Aleksander Lindeberg. Suomenkielinen teksti Irina Lindeberg

Oi kuinka monipuolisen tunnekokemuksen sain, kun luin Aleksander Lindebergin kokoaman ja kuvittaman Venäläisiä kansansatuja -satukokoelman! Lukukokemus oli kokonaisvaltainen. 

Oli ensinnäkin hauskaa lukea aikuisena perinteisiä ihmesatuja, joissa toistuu maaginen luku 3, eläimet puhuvat, taikaesineitä käytetään, ja lumotut eläimet paljastuvatkin tsaarin tyttäriksi tai pojiksi. Kielen tasolla mieleen jäi esimerkiksi "Aamu on iltaa viisaampi" - sanonta  ja Baba-jaga -hahmon ja Aspid Myrkkysuolen hauskat nimet. Kerrontatekniikan avulla saattoi kuvitella kerrontatilanteen sekä kertojan ja kuulijan yhteisen ilon. 

Aleksander Lindebergin kuvat herättivät minussa valtavaa ihastusta ja ihailua, ja niiden tutkiminen oli osa lukukokemusta. Lindebergillä on ainutlaatuinen kuvitustyyli, josta hänet on palkittu Rudolf Koivu -palkinnolla kahdesti. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin ensimmäinen Kieku-palkinto merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana. (takaliepeen tekstiä)

Sekä Pessin ja Illusian kuvituksessa että Venäläisissä kansansaduissa on kuvia, jotka jatkuvat koko aukeaman läpi. Niissä on hieno perspektiivi, omalaatuiset ja ilmeikkäät, tarinaan sopivat hahmot sekä ainutlaatuinen liike. Kuvat ovat lumoavia, ihmeellisiä. Tunnusomaisia hahmoja ovat myös pitkäjalkaiset ja sirot hevoset. 

Lukijalle -esipuheessa Lindeberg kertoo:

 " Vasta 1960-luvulla paneuduin syvällisemmin venäläisten kansansatujen maailmaan ja se maailma lumosi minut. ...

... Hain  pitkään sopivaa tyyliä kuvituksilleni - Halusin kuvata tarkasti ja historiallisesti oikein pukujen ja rakennusten yksityiskohdat. Ihmisten    kuvaamisessa päädyin ikonitaidetta ja vanhoja freskoja muistuttavaan     tyyliin. Kuvitin tuolloin 13 minua eniten innoittanutta satua, jotka julkaistiin useassa maassa."






Positiivinen yllätys ja ilo oli myös se, että saduissa oli samoja elementtejä kuin Kalevalan tarinoissa: seipäissä olevia päitä, irtihakattuja ruumiinosia, kuolemasta heräämisiä, kovaonnisia nuorukaisia ja kivisiä leipiä. 

Positiivisten tunteiden lisäksi lukemiseen liittyi myös surua ja haikeutta. Tätä ainutlaatuista kirjaa (painos vuodelta 2008) ei ole enää saatavilla, eikä uusintapainoksiakaan ole kuulemma tulossa. Tämän sain selville, kun yritin sähköpostitse vedota WSOY:n asiakasmarkkinointipäällikköön uuden painoksen ottamiseksi. Mielestäni se olisi WSOY:ltä kulttuuriteko.

Onneksi on kuitenkin suomalainen kirjastolaitos, jonka kautta ihmiset pääsevät tähän ihanaan kirjaan käsiksi. Koen suurta ylpeyttä kirjastolaitoksestamme jälleen kerran!

(Nyt herää pieni somevoiman testausajatus: Mitäpä, jos muutkin lukijat lainaisivat kirjan kirjastosta ja kyselisivät WSOY:ltä uusintapainoksen perään. Ehkäpä pienen joukkovoiman edessä kustannusyhtiö voisi taipua, kun tätäkin vuoden 2008 painosta on jouduttu niin pitkään odottelemaan verrattuna muihin Euroopan maihin. 😊) 

"Vuonna 1967 ilmestyi Englannissa Aleksander Lindebergin valikoima ja kuvittama komea, nelivärinen Russian Folk Tales -satukokoelma. Kirja ilmestyi myös muun muassa Ranskassa ja Italiassa, mutta Suomessa tätä upeaa lahjateosta on jouduttu odottamaan neljäkymmentä vuotta. Satumaailmaa ja venäläistä kansantarustoa kuvastessaan Lindebergin loistelias kuvitustyyli on omimmillaan." (etuliepeen tekstiä)

Takaliepeen mukaan Aleksander Lindebergin tunnetuimpia kuvitustöitä ovat:

Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia 1964 

Iloiset aapiskuvat 1965, uusi painos 2007

Martti Haavio: Kalevalan tarinat 1966

Russian Folk Tales, Paul Hamlyn 1967

Emil Elenius: Saarelaistarinoita 1976

Rudyard Kipling: Rikki-tikki-tavi 2006

Nikolai Gogol: Nenä 2007

        Venäläisiä kansansatuja 2008

Kuvitustöiden lisäksi Lindeberg on tehnyt pitkän uran muotokuvamaalarina, TK-piirtäjänä, mainospiirtäjänä ja lehtikuvittajana. Lisätietoa hänen monipuolisesta urastaan saa esim. Sisko Ylimartimon teoksesta Aleksander Lindeberg - mestarillinen ja monialainen kuvataiteilija.

Katso blogipostaukseni täältä:  https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Sisko+Ylimartimo 

Yrjö Kokon Pessi ja Illusia -postaukseni löytyy täältä: https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Pessi+ja+Illusia


Lämmin suositus Aleksander Lindebergin tuotantoon tutustumiseen kaikille kirjallisuuden ja kuvataiteen ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti