31/07/2020

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on kirja, jonka lukemiseen meni kauan, ja josta kirjoittamiseen oli vaikea ryhtyä. Kankimäki oli arvatenkin saman ongelman edessä kuin minäkin: Miten punoa yhteen monenlaiset, erilliset runsaudensarven osaset ja elementit sekä oma kokemusmaailma?

Kankimäellä elementtejä olivat henkeäsalpaava muinainen Japani, sen kulttuurihistoria, Heian-kausi ja sen eräs kirjallisesti sivistynyt ja kirjoittava hovinainen, nykyaikainen Japani, oma työuupumus, henkilökohtainen, jopa pakkomielteinen, kiinnostus aiheeseen, valtavan laaja ja moniaistinen kokemusmaailma, arkistojen tutkiminen ilman japanin kielen taitoa vain englanninkielisistä lähteistä... Aineksia on todella runsaasti.

Paneutumisen puutteesta kirjailijaa ei voi kuitenkaan syyttää. Hän on tehnyt valtavan taustatyön, jonka seurauksena kirjan tarjoama tieto on erittäin mielenkiintoista, ja se vahvisti jo olemassa olevaa kiinnostustani Japania kohtaan. Muinaisen Japanin kulttuurin ohella tietoa tulee myös nykyajan Japanista, esimerkiksi japanislaisnaisten Pariisin syndroomasta: Kauneuteen ja harmoniaan tottuneiden naisten haavemaailma romahtaa, kun he joutuvat kokemaan Pariisissa töykeyttä, suttuisuutta ja rumuutta, niin että he tarvitsevat lääkärin apua toipuakseen kaikesta kokemastaan.

Kankimäki lähtee järjestämään valtaisaa aineistoa henkilökohtaisen kokemusmaailman jäsentelyllä ja tuttavallisuudella. Hän puhuttelee tutkimuskohdettaan Sei Shōnagonia kuin ystäväänsä ja vertailee itseään ja kokemuksiaan häneen. Matkallaan hän kokee itselleen merkittävän muodonmuutoksen pukeutuessaan kuvattavaksi Heian-kauden asuun. Katsoessaan itseään peilistä hän näkee ilmielävän Sei Shōnagonin. Muodonmuutoksen kokeminen ja kuvailu oli kirjan vaikuttavampia kohtauksia.

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on monella tavalla hieno ja ansioikas kirja, joka antoi tietoa ja visuaalisia kuvia mielenkiintoisen maan mielenkiintoisesta kulttuurista. Kankimäen oman kokemuksen suuruus ja vaikuttavuus tulivat hyvin esiin. Ihailen myös hänen rohkeuttaan tehdä tarvittavat ratkaisut työelämän suhteen ja lähteä kulkemaan unelmansa perässä toiselle puolelle maapalloa. Voihan työuupumuksen selättää noinkin! Lukijana olisin kuitenkin toivonut kirjaan selkeämpää rakennetta ja ehkä vähemmän tutkimuskohteen puhuttelua.

Otavan sivulla kirja on esitelty mainiosti.
https://otava.fi/kirjat/asioita-jotka-saavat-sydamen-lyomaan-nopeammin-2/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti