01/09/2019

Stefan Ekberg: Kiltti joutuu kynnysmatoksi, suomentanut Kati Valli


"Ainoa ihminen, jonka voit luottaa pitävän puoliasi aina - tilanteesta riippumatta - olet sinä itse."

Stefan Ekberg on ruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut viitisenkymmentä kirjaa yrittämisestä ja henkisestä kasvusta. Lisäksi hän on pyörittänyt kahta kirjankustantamoa kahdenkymmenen vuoden ajan. Tämä kirja keskittyy siihen, miten jokainen meistä voi kasvattaa  itselleen selkärangan. (Takakansitekstiä).

Alkusanoissa Ekberg toteaa: "Minä pidän kilteistä ihmisistä ja inhoan sitä, kun kilttien yli kävellään."

Kirjan lukujen otsikot ovat suorasukaisia, kuten esimerkiksi:

  • Näin kasvatat itsellesi vahvan selkärangan (jota integriteetiksikin kutsutaan)
  • Kuinka tulet hyvällä tavalla itsekkääksi
  • Miten sanotaan ei (opas kilteille ihmisille)
  • Kuinka käsitellä kusipäitä
  • Näin estät muita käyttämästä sinua hyväkseen.

Kirja sisältää suoraa puhetta, jopa suorastaan tykitystä, ja hauskalla tavalla yleiskielen ohi ja yli  nousevia suorasukaisia ilmauksia. Pisteet Kati Vallille suomennoksesta, jonka uskon hyvin kuvastavan Ekbergin alkuperäistekstin kieltä. Pidän tästä suorasukaisuudesta. Kun on kyse kilttien ihmisten ohjaamisesta oikeanlaiseen vahvuuteen, turha hymistely onkin syytä jättää pois. Se on psykologisesti hyvä oivallus.
"Jos sinulla on heikot tunne-elämän rajat, se on kuin joutuisit hirmumyrskyyn ilman mitään suojaa. Alistat itsesi toisten sanojen, ajatusten ja tekojen vaikutuksille niin suuressa määrin, että joudut henkisesti pahoinpidellyksi mustelmille."
"Ikävä kyllä on niin, että tämän maailman pedoilla on kuudes aisti, jonka avulla ne löytävät heidät, joiden itsekunnioitus ei ole terveellä tasolla, ja nuo pedot tekevät kaiken voitavansa käyttääkseen hyväksi näiden ihmisten heikkouksia." 
Tällaisesta on minullakin henkilökohtaista kokemusta. Tällä hetkellä käsittelen asiaa lukemalla monenlaista herkkyys-, kiltteys- ja uupumiskirjoja, joista on postauksia blogissani.

Kirjassa on paljon opittavaa kilteille ja puolustuskyvyttömille ihmisille. Suurimmat sympatiat ja hersyvimmät naurut herätti luku Kuinka vastata loukkauksiin - kypsällä tavalla. Itseasiassa parasta oli kuitenkin luvun kääntöpuoli, eli 25 valmista ilkeyttä, joita voi käyttää seuraavalla kerralla, kun joku kohtelee epäasiallisesti. Ekberg ohjeistaa opettelemaan niistä viisi ulkoa, "koska olet niin kiltti, ettet varmasti muuten muista niitä silloin, kun joku täysi tollo yrittää kaataa paskaa niskaasi."

Töissä (ja todennäköisesti muuallakin) voin käyttää listasta vain kaikkein neutraaleimpia, eli kolmea ensimmäistä:
"Jännä juttu, että niillä, jotka minua vähiten tuntevat, on eniten sanottavaa." 
"Muistatko, kun kysyin sinun mielipidettäsi tästä asiasta? Aivan, en minäkään."
"Kuuletko itse, mitä suustasi tulee ulos?"
Purevia ilkeyksiä tuskin koskaan pystyn sanomaan, mutta Ekbergin ajatus on kieltämättä kannustava ja hauska, kuten esimerkiksi näissä:
"Vau, olet jopa tyhmempi kuin miltä näytät."
"Jos tietosanakirjasta etsii sanan tyhmä, ilkeä, kajahtanut, siihen kohtaan on painettu sinun kuvasi.
Stefan Ekbergin kirja Kiltti joutuu kynnysmatoksi sisältää täyttä asiaa ja antaa listojen ja suorasanaisten ohjeiden avulla käytännön työkaluja itsetunnon ja itsearvostuksen lisäämiseen. Huumori on hyvä lisä. Kirja on nopeasti luettava ja siinä on vain 144 sivua.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti