31/03/2021

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi. Murhamysteeri keskiajan Tallinnasta, suomentanut Jouko Vanhanen


Luin Indrek Harglan Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi, joka on jo seitsemäs murhamysteeri keskiajan Tallinnasta. Jos sarjaa ei tunne, on se syytä lukea järjestyksessä, koska se etenee kronologisesti. Minä aloitin väärästä kohdasta, mutta korjasin asian ja etenin sen jälkeen oikeassa järjestyksessä.

Apteekkari Melchior lähtee Toompealle selvittämään rikosta, ja takakansitekstin mukaan "Tehtävä on vaarallinen, ja verenvuodatusta on vaikea välttää." Niinpä apteekkari joutuukin hankkimaan komtuurin turvakirjan säilyttääkseen henkensä.

Apteekkari Melchior on työssään arvostettu, ja hänet tunnetaan terävästä älystään. Hän kuuntelee tarkasti ihmisten puheita, puolihuolimattomasti sanottuja sanoja ja myös niitä sanoja, joita ei sanota. Hän tarkkailee ihmisten eleitä, ilmeitä ja toimintoja, kunnes on varma siitä, miten rikos on tapahtunut ja kuka on syyllinen. Tuloksen hän julkistaa näyttävässä loppuhuipennuksessa, samoin kuin myöhemmin virkaveljensä Hercule Poirot, vain sillä erotuksella, että Poirot on ammattilainen ja Melchior amatööri.

Koska Melchior on niin arvostettu ja terävä-älyinen, minäkin halusin olla kuin hän ja aloin havainnoida kirjan antamia vihjeitä. Vihjeet voin julkaista, koska ne eivät johtaneet mysteerin selvittämiseen, mutta muutama sentään oli vähän lähellä, niin kuin aina Loton päävoitossa.

1. "Rolof osaa jäljitellä toisten ääniä. Se on kummallinen lahja, jolle ihmisellä ei ole suurempaa käyttöä." - Ahaa, ilmiselvä syyllinen siis!

2. Haukkametsästys ja haukkojen koulutus on näkyvästi esillä tässä kirjassa. - Ahaa, onko haukka siis koulutettu murhaajaksi?

3. Kaksi pappia suhtautuu toisiinsa epäilevästi. - Ahaa, toinen on siis huijari, ja ehkä jopa murhaaja.

4.  Onkohan tuo hullu hullu vai esittääkö vain hullua? - Ahaa, ilmiselvä syyllinen ainakin, kun on entinen varaskin.

5. Naiset liittoutuvat keskenään. -Ahaa, ilmiselvästi heillä on jotain salattavaa! 

6. Olisiko tuo nuori herra homo? Olisiko se hengenvaarallista keskiajan Tallinnassa. Voisiko tuo olla hänen salaisuutensa? - Ahaa, ilmiselvästi se voi olla ainakin motiivii.

 7. Onko Melchior vaarassa vai mitä varten salamurhaaja asettuu asumaan hänen naapuriinsa ja miksi hän kieltää tuntevansa Melchiorin pojan, jonka kuitenkin on tavannut? 

8. Jos murhaaja ei ole pihalla, maassa, onko hän siis ilmassa, taivaalla? 

Apteekkari Melchiorin tarinan rinnalla kulkee hänen poikansa Melchiorin tarina. Isällä ja pojalla on sama nimi ja sama ammatti, vaikka poika onkin ulkomailla harjoittelmassa. Heillä molemmilla on myös Wakensteden kirous, eli sairaus, joka iskee yllättäen ja vie toimintakyvyn. Nuoren Melchiorin tarina on sivujuoni, joka etenee, mutta jää koko ajan häiritsevästi kesken. Onko se koukku, jolla lukija saadaan odottamaan aina uutta kirjaa? Onko keskiaikainen tapa, että poika perii isänsä nimen ja ammatin vai onko tämä vain taitava tae tarinan jatkumiseksi?

Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi on melko kesy verrattauna joihinkin sarjan aiempiin murhamysteereihin. Pilatuksen evankeliumi on yllättävän pienessä osassa itse tarinassa, vaikka se pääsi kirjan nimeenkin. Siitä olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmänkin, koska sen kerrottiin viittaavan Dan Brownin Da Vinci -koodin tavoin vaiettuihin salaisuuksiin.

Tästä linkistä pääsee lukemaan muut Apteekkari Melchior -sarjan postaukseni blogissa:

https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Indrek+Hargla

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti