20/01/2019

Leena Krohn: Pereat mundus - Romaani, eräänlainen

Minulla oli korkea tavoite lukea koko Leena Krohnin tuotanto. Paljon olen lukenutkin, mutta paljon on vielä lukematta, koska Krohnin tuotanto on niin laaja.
(Ks. esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Leena_Krohn).

Luovun projektilukemisesta tällä erää. En sano, etten joskus palaisi Krohnin pariin, mutta maailmassa on niin paljon muitakin ihania kirjoja, että projektiajatus alkaa jo hieman puuduttaa.

Pereat mundus - Romaani, eräänlainen on erikoinen kirja, joka "koostuu kolmestakymmenestäkuudesta luvusta tai kertomuksesta, jossa kaikissa esiintyy pää- tai sivuosassa Håkan-niminen henkilö.  Kertomusten Håkanit ovat kuitenkin - useimmiten - eri Håkaneita. He elävät eri aikoina ja eri paikoissa, he ovat eri-ikäisiä, eri tavoin kovaosaisia tai eri tavoin menestyneistä ihmisiä. Kaikki he joutuvat elämässään tuntemattomille rajoille ja sulkeutuvien ovien eteen." (Kirjan kansitekstistä)

Ihan mielenkiintoinen ja omaperäinen toteutustapa! Oli salapoliisimaista pohtia eri Håkaneiden ja muiden ihmisten suhteita ja sitä, onko tämä Håkan nyt sama kuin vasta. Onko sittenkin kyse yhdestä ja samasta Håkanista ja vain elämän eri puolista ja  ilmiöistä?

Kirjan nimi pohditutti. Latinaahan se on, mutta mitä se tarkoittaa? Googlettamalla sain selville, että se viittaa alunperin sanontaan  "Fiat justitia, et pereat mundus", eli tapahtukoon oikeus, vaikka maailma tuhoutuisi.  (Ks. https://www.kirjastot.fi/kysy/kuinka-kirjoitetaan-latinaksi-voittakoon-oikeus )
"Fiat ars, pereat mundus", on yhden Håkan-tarinan nimi, joka on siis mukaelma alkuperäisestä sanonnasta ja vapaasti käännettynä kai tarkoittaa. "Taidetta maailman loppuun asti."  Vai tarkoittaakohan se myös "Taidetta taiteen vuoksi"? - Itse tarina ainakin kritisoi tekemällä tehtyä nykytaidetta.

Håkaneiden tarinoissa maailmanloppu onkin aika keskeisellä sijalla. Kaikille opettajille voi suositella tarinaa Pian on  ulsterin aika, joka kuvaa sopivasti yliampuen koulumaailmaan liittyviä maailmanlopun tunnelmia. Kirja on julkaistu vuonna 1998, mutta luultavasti tunnelmat ovat edelleen suurinpiirtein samat, ainakin suomen kielen, historian, yleissivistyksen ja lukutaidon osalta.

Tein työtä ja jouduin ponnistelemaan: Luin tekstejä, yritin ymmärtää, selvitin kirjan nimeä ja kirjoitin tämän tekstin. Leena Krohn antoi haastetta. Osa lukemistanin Krohnin kirjoista on avautunut helposti, osa vähän vaikeammin.

Tässä linkki lukemiini teoksiin: https://kirjakirjokansi.blogspot.com/search?q=Leena+Krohn .

Älä lue tätä kirjaa puuttuu. Luin sen, mutta en oikein päässyt sen teemoihin kiinni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti