25/06/2021

Anna-Liisa Haavikko: Kaari: Kirjailija Kaari Utrion elämä

Kuvan elämäkerran ympärillä teokset Vendela, Haukka, minun rakkaani, Aatelisneito, porvaristyttö, Vaskilintu ja Isabella


Anna-Liisa Haavikon kirjoittamasta elämäkerrasta Kaari: Kirjailija Kaari Utrion elämä välittyy kuva aktiivisesta, elämäniloisesta, innostuneesta, ahkerasta ja rohkeasta naisesta, joka ei pelkää puolustaa itseään ja mielipiteitään arvostelijoita vastaan. Suuri rakkaustarina Kai Linnilän kanssa sekä perhe-elämä on kerrottu avoimesti ja rehellisesti. Oli mukava tutustua Facebookissa seuraamaani sympaattiseen kirjailijaan syvemmin.

Olen nuorempana lukenut Utrion laajasta tuotannosta muutamia teoksia, en läheskään kaikkia, mutta elämäkerran myötä tuotanto alkoi kiinnostaa uudelleen.  Pirita, Karjalan tytär, Vendela, Haukka, minun rakkaani ja Vaskilintu jäivät mieleen lähtemättömästi luettuani ne. Eevan tyttäret oli myös hieno lukukokemus. Elämäkerta taustoitti lukemiani kirjoja mielenkiintoisesti.

Pidin jo nuorena siitä, että saatoin luottaa historiallisten faktojen paikkansapitävyyteen. Opin Utrion kirjoista monenlaisia asioita. Sen lisäksi tarinassa oli aina kaunis rakkaustarina, jännittävä seikkailu sekä nokkela ja rohkea sankaritar. "Rouvaspornostakin" Utriota syytettiin, mutta minun mieleeni jäi, että kirjailija laski verhon aina sopivasti, niin että henkilöiden yksityisyys säilyi. 

Elämäkerta sisältää todella laajan lähdeaineiston, ja Anna-Liisa Haavikko on tehnyt valtaisan työn aineiston järjestämisessä ja kokoamisessa. Työtä helpotti se, että 

"Kaari Utrion elämä on poikkeuksellisen hyvin dokumentoitu. Kaarin varhaislapsuudesta kertovat isän päiväkirjat ja kirjeet. Kaari Utrio on myös kirjeiden kirjoittaja. Ja mikä hienointa, tallessa ovat sekä saadut että hänen lähettämänsä kirjeet. Hän kirjoitti ennen tietokoneaikaa aina kalkkeeripaperin läpi. Päiväkirjaa hän alkoi pitää 1979..."  

"Kaari Utrion perhehistoria on pala suomalaista kustantamisen historiaa. Hänen isänsä Untamo Utrio oli perustamassa Tammea ja johti sitä eläkkeelle lähtöönsä asti... Alan tuntemus kasvoi entisestään, kun Kaari Utrio ja Kai Linnilä perustivat Amanita-kustantamon." (Saatteksi)

Utrion suorasanaiset lainaukset jostakin kiistanalaisesta asiasta tai hänen kirjoittamastaan vastineesta ovat nautittavaa luettavaa. Lisäksi oli hienoa lukea hänestä yhteiskunnallisena vaikuttajana, presidenttien valitsijamiehenä (nykyisin tämäkin ilmaus tosin taitaa olla kiistanalainen),  mielipidetekstien ja kolumnien kirjoittajana sekä tehtävistä Kirjailijaliitossa ja kunnallispolitiikassa. Mahtavaa, että Utrio ei ole koskaan pidätellyt sanomisen lahjaansa, vaan on antanut paukkua. Hän on seisonut aina ajatustensa ja mielipiteidensä takana. Ihailtavaa rohkeutta ja suoraselkäisyyttä!

Anna-Liisa Haavikko on tehnyt huolellista työtä, mutta minä, millimetrien viilaaja, löysin pari väärin käytettyä sanaa ja myös jonkin verran ehkä tahatonta toistoa ihan lähekkäisissäkin kappaleissa. Ne selittynevät inhimillisyydellä, eikä niitä ole syytä erikseen nostaa esille. 

Pidin myös Utrion kirjoittamisen ja tarinan rakentamisen ohjeista, joita voin ehkä joskus itsekin hyödyntää.

Kaiken kaikkiaan Anna-Liisa Haavikon Kaari: Kirjailija Kaari Utrion elämä oli runsas mutta antoisa ja kiva lukukokemus. Kiitos siitä.

 

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti