19/01/2021

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva: taide ja elämä


Marjatta Sarpaneva (o.s. Svennevig) on tehnyt kulttuuriteon kirjoittamalla kirjan miehestään Timo Sarpanevasta, hänen taiteestaan ja parin yhteisestä elämästä. Kirja oli Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2020, ja olisin suonut sen vaikka voittavan, niin valtavan suuren vaikutuksen kirja minuun teki. 

Marjatta Sarpaneva valottaa Timo Sarpanevan nousemista Suomen ykkösrivin muotoilijaksi lapsuuden köyhistä oloista ja koulunkäynnin vaikeuksista huolimatta. Mukana on Iittalan historian lisäksi Suomen nousu kansainvälisen desingnin huipulle, ja mm. suuret maailmannäyttelyt, joiden suunnitteluarkkitehtinä Sarpaneva toimi. Näyttelyt olivat kokonaistaideteoksia, ja viimeistä piirtoa myöten hiottuja, kuten koko Sarpanevan tuotanto.

Timo Sarpanevan käyttämä materiaalikirjo ja tuotanto on valtaisa. Hän ylitti raja-aitoja ja suunnitteli kevyen ja helpon tuntuisesti mitä vain: tekstiilejä, pannumyssyjä, tyynymalleja, ryijyjä, valurauta- ja posliiniastioita, teräsastioita sekä ainutlaatuisia lasiveistoksia ja teolliseen tuotantoon suunniteltuja lasiastioita ja sisustusesineitä, joita valmistetaan edelleen. Esimerkiksi Festivo-kynttilänjalka on ollut yhtäjaksoisesti tuotannossa vuodesta 1967 lähtien, ja niitä on myyty miljoonia kappaleita.

Mielestäni yksi hienoimmista ja edelleen ajankohtaisista töistä olisi miesten Juniper-puvut, joihin Sarpaneva suunnitteli kankaat, mallit, ja jopa napit. Supertyylikkäitä ne olisivat edelleen! Voisikohan joku suomalainen vaatturi ostaa niiden mallit ja kaavat ja ottaa ne uudelleen tuotantoon? 

Marjatta Sarpaneva on tallentanut ja dokumentoinut huolellisesti miehensä tuotantoa ja myös muisteluja. Hän esittelee varsinaisen tuotannon lisäksi paljon myös piirustuksia, maalauksia ja luonnoksia. 

Iittalan historia on mielenkiintoinen. Lasimuotoilu on äärimmäisen mielenkiintoista ja hallittua tiimityötä.  Iittalasta ja suomalaisesta designista on voinut olla ylpeä. Siksi oli aivan sydäntä raastavaa lukea, kuinka Iittalassa tuhottiin Sarpanevan töitä 1980,  ja kuinka Iittala lopulta kohteli ykkössuunnittelijaansa ja ajoi hänet ulos talosta nöyryyttävää saneeraussopimusta tarjoten. Positiivinen mielikuva suomalaisesta ikonisesta yrityksestä sai ison kolauksen.

Lisäksi järkytti suomettumisen ajan taistolaiset kulttuuritoimittajat, jotka kirjan mukaan tuomitsivat Timo Sarpanevan elitistiseksi taiteilijaksi ja - kuin talebanit -  pyyhkivät Sarpanevan nimen "sopivien taitelijoiden" listalta.

Sarpanevan yksittäisten veistosten huutokauppahinnat nousivat satoihintuhansiin markkoihin, ja maailman taidemuseot kilpailivat niistä. Samaan aikaan perhe eli kuitenkin suorastaan taloudellisessa kurjuudessa, koska raha-asioita hoitaneet henkilöt tekivät ikävän verokuprun ja aiheuttivat perheelle velkataakan.

Marjatta Sarpanevan oma taitelijuus tuli esille, kun hän vielä toimi mallina. Hän suunnitteli silmälasikehyksiä, ja suunnittelijan ura eteni lupaavasti, mutta oli lyhyt, koska perheeseen ei sopinut kahta taiteilijaa. Oman uran sijasta hän alkoi toimia miehensä suunnitelmien puhtaaksipiirtäjänä.

Marjatta Sarpaneva suunnitteli ja ompeli vaatteitaan, ja myös Linnan juhlien upeita asujaan.Varsinaisesti Marjatta Sarpanevan taiteilijuus tuli esille upean viitan ja tiaran suunnittelemisessa ja ompelemisessa. Viitta ja tiara saivat arvoisensa juhlapäivän ikääntyneen pariskunnan hääpäivänä 1997, jolloin pari oli ollut yhdessä jo vuosikymmeniä.

Marjatta Sarpaneva oli  Timo Sarpanevan taustalla, mutta ei varjona, vaan fiksuna, vahvana ja ihailtavan itsenäisenä. Hän vastasi arjen sujumisesta. 

Kirjassa puhutaan yksityiselämän ikävistäkin asioista, mutta tyylikkäästi ja puolisoa kunnioittaen. Kirjan kantavana voimana on rakkaus. Lisäksi läpikäyvää on taiteen arvostus ja ihmisten kunnioittava kohtelu.

Sarpanevien avioliittokuvio oli omanlaisensa, mutta heille itselleen luonteva. Ensimmäisen vaimon, Pi Sarpanevan ja Marjatta Sarpanevan välille, syntyi elinikäinen ystävyys, jota ei rasittanut mustasukkaisuus, riidat tai muut negatiiviset tunteet. Naisten välinen ystävyyskin tulee osaksi tästä kirjasta miellyttävästi välittyvää rakkauden taikapiiriä.

Marjatta Sarpanevan Timo Sarpaneva: taide ja elämä -kirja on erittäin mielenkiintoinen, johdonmukainen ja hyvin kirjoitettu kirja, jota voin lämpimästi suositella.

Kiitos kirjasta!

                              ****
Marjatta Sarpaneva oli Arto Nybergin haastateltavana 21.12.2020 ohjelmassa Sarpaneva Sarpanevasta. Haastattelussa tulee esille erittäin fiksu ja sympaaattinen nainen, joka herättää kunnioitusta. (Yle Areena https://areena.yle.fi/1-50659633 / katsottavissa toistaiseksi. Luettu 18.1.2021) 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti