29/12/2024

Niko Kettunen: Kaikenkarvainen kabybara: tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista



Vuoden 2024 viimeinen postaus käsittelee mielenkiintoisia eläimiä ja myös eläimiin viittaavaa kieltä.

Niko Kettusen Kaikenkarvainen kabybara on  kolmas kokoelma Helsingin Sanomien tiedesivujen Viikon eläin -palstalta kootuista tiedepakinoista. Aiemmin on ilmestynyt Viikon eläimet (2022)  ja Örisevä konnakala (2023). Olen lukenut ne molemmat. Alla on linkki blogiini, josta pääsee lukemaan aiemmat postaukseni, jos kiinnostaa.

Tälläkin kertaa Kettunen esittelee mitä ihmeellisimpiä otuksia rennon hauskalla tyylillä. Mielestäni varsin mainioita tyyppejä ovat mm. tähtikuonokontiainen, kirppusammakko, nokkasiili, meriperuna, sokkomyllikäs ja merinorsu.

Tähtikuonokontiaisella on nimensä mukaisesti tähden muotoinen kuono, joka on kuin mustekala lonkeroineen. Sen kuonosta on sanottu, että se on nenä, joka näyttää kädeltä mutta toimii silminä.

Kirppusammakko on maailman pienin sammakko, vain 6,5 mm pitkä. Se asuu Brasilian sademetsässä ja kärsii huonosta tasapainosta.

Nokkasiilin luultiin jo kadonneen maan päältä, mutta eipä vain ollutkaan. Tämä tyyppi on varsinainen monitoimikone: Se on nisäkäs, mutta se munii kuin lintu. Kuoriutuneita poikasiaan se kantaa pussissa kuten kenguru. Maitoa se erittää suoraan ihonsa läpi, ja sen nokassa on sähköaisti.

Meriperuna puolestaan muistuttaa karvaista perunaa, ja sen sukulainen on merimakkara. Kettunen aprikoikin, miltä maistuisi merimakkaraperunat ketsupin kanssa.

Sokkomyllikäs on hauska ainakin nimeltään, mutta  ulkoasultaan... no joo, ehkä enemmänkin kauhukabinetin asukas, joka elää elämänsä maan alla ilman silmiä. Sokkomyllikkäät eivät voi sietää lajitovereitaan, eivätkä ne voi sairastua syöpään.

Merinorsu on iso köllikkä, joka pystyy nukkumaan sukeltaessaan. Jopa 377 metrin syvyydestä on löydetty merinorsu, joka on jatkanut uniaan sukelluksensa jälkeen.

                                                                 ***

Kun luen, luen aina itse asiaa: tarinaa tai kirjan antamaa tietoa, mutta aina myös kieltä. Minulle on tärkeää se, mitä kirjoitetaan, mutta myös se, miten kirjoitetaan. Kettusen kirjoitustyyli on pakinamaisen letkeää,  mutta tällä kertaa huomioni kiinnittyi mielestäni varsin ärsyttävään kielipiirteeseen: hän-pronominin käyttämiseen eläimistä se-pronominin sijasta. 

Tämä on mielestäni häiritsevä muoti-ilmiö, jonka olen nähnyt leviävän myös kasveista kirjoittamiseen. Nuukahtaneesta kasvista on Facebookin ryhmässä kyselty: Mikäs häntä vaivaa? Kuulin myös erään julkkiksen käyttäneen tuolista pronominia hän, tosin puhuessaan, ei kirjoittaessaan. Kummallista!

Kettunen käyttää teksteissään enimmäkseen yleiskielen mukaista se-pronominia, mutta myös hän-pronominia, ja toisinaan samassa tekstissä kumpaakin pronominia sekaisin. Esimerkki sokkomyllikkään esittelystä:

"Joskus internetissä tulee vastaan kuvia eläimistä, joiden ei uskoisi olevan aitoja. Katsokaapa vaikka tuota ilmestystä. Onko se joku lasten mielikuvituksellinen pehmolelu? 
Ei, vaan kyseessä on ihan todellinen otus. Hän on nimeltään balkaninsokkomyllikäs (Nannosapalax leucodon). Tämä likinäköinen veijari kaivelee tunneleita vahvoilla hampaillaan ja viettää suuren osan elämästään maan alla, jonne aurinko ei paista.
Otusta saa kutsua myös unkarinsokkohiireksi, jos välttämättä haluaa. Myös                valkohammassokkohiirenä hänet on tunnettu. Hän ei kylläkään ole hiiri." 

Mitä tällä halutaan kertoa? Tiedän, että jotkut eläinaktivistit pitävät se-pronominin käyttöä eläintä halventavana. Ihminen muka asettaa itsensä eläimen yläpuolelle. Eihän tästä ole kyse.

Minua vaivaa tällainen häiritsevä kielen muoti-ilmiö niin paljon, että luin asiasta myös Kielitoimiston ohjepankista (linkki alla). Sivustolla kerrotaan,  että eläimestä käytetty hän-pronomini on puhekieleen liittyvä ja leikillinen, mutta yleiskielen vastainen. 

Katri Priiki pohdiskelee samaa asiaa laajemmin Kielikellon artikkelissa (linkki alla). Priikin artikkelissa on linkkejä myös muihin aihetta käsitteleviin teksteihin, ja teksti on mielestäni mielenkiintoinen.

Miksi siis vaikutusvaltaisen lehden tiedetoimittaja on useissa teksteissään käyttänyt eläimestä hän-pronominia? Onko kyse juurikin leikillisyydestä ja eläimen esittelystä kuvaannollisten rumpujen päristessä niin kuin suuressa show'ssa ikään? Pakinatyyliin se voikin sopia, mutta pakinatyyli ei välttämättä sovi yleiskielen kielimalliksi. 

Aikaisemmat postaukseni Niko Kettusen tiedepakinoista avautuu linkistä:

Hän vai se -pronominin pohdiskelua avautuu seuraavista linkeistä:










21/12/2024

Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut. Kuvittanut Onni Mansnerus



Lapsuudenkodissa minulle ei luettu, koska sellainen ei ollut tapana, eikä vanhemmilla ollut aikaa siihen, mutta isä luki paljon ja kannusti minuakin lukemiseen. Kun opin lukemaan ja etenin tarinassa jonkun verran, kukko kävi yöllä munimassa kirjan sivujen väliin pikku palkinnon. 

Muistan myös elävästi, kuinka ensimmäisen luokan Maija-Liisa-opettaja otti aika ajoin esille tosi paksun, mustakantisen satukirjan (Mikähän se oli?) ja luki oppilaille ääneen satuja. Oi, kuinka se oli mukavaa! Sain myös kurkistaa kirjan kuvia. Ne olivat mustavalkoisia piirroskuvia. Yhden prinsessakuvan luulen vieläkin muistavani. 

Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut on hieno, aito satu, eikä siinä olen mitään opettavaista pönötystä. Se on ilmestynyt ensi kerran vuonna 1919, ja lukemani kahdeksastoista painos on ilmestynyt 2005 WSOY:n kustantamana.

Mestaritontun seikkailuissa on hyvä tarina ja ihanan vaihteleva satumaailman miljöö. Juoni on vetävä, ja tapahtumat paikoitellen hurjan jännittäviä. Kieli on ihastuttavan kuvailevaa, niin että tapahtumat ja tapahtumapaikat on helppo nähdä elävinä mielikuvina. Henkilöhahmot ja satuolennot ovat mielenkiintoisia. Mestaritonttu ja noidat Sammaleinen, Luuta-Lempi ja Pataposki ovat virkistävän persoonallisia henkilöhahmoja. Kyöpelinvuoren herra Julma-Kumma on pelottava, ja noitien mielistely hänen ympärillään on huvittavaa.

Aikuiselle lukijallekin tämä oli palkitseva lukukokemus, ja oikeasti jännittävä. Sitä se on varmaan myös lapsille. Suosittelen vanhempia tai muita aikuisia lukemaan Mestaritontun seikkailut ääneen lapsille. Lapsi kyllä kestää sadun jännityksen turvallisesti aikuisen lähellä tai kainalossa. Sadun loppu on onnellinen, niin kuin kuuluukin. Vietetään tuplahäät: Aamuruskon maan kuningas saa Päivikki-prinsessasta maalleen uuden kuningattaren, ja Päivikin veli Prinssi Yönsilmä saa puolisokseen Aamuruskon kuninkaan sisaren Sarasteen.

Onni Mansneruksen kauniit piirroskuvat tuovat tarinaan oman viehättävän lisänsä. Osa kuvista on mustavalkoisia ja osa värillisiä. Taidokkaita ja yksityiskohtaisia ne ovat kaikki.

Nykyään ollaan huolissaan lasten ja nuorten lukutaidon heikkenemisestä. Luulen, että koulu ei voi yksin lukutaitoa tukea tai elvyttää.Yhtenä tärkeänä tekijänä on varmaan kodin antama lukemisen malli ja myönteinen asenne lukemiseen.  Itse olen lukenut omille lapsilleni aina, ja iltasatuja luettiin yhdessä vielä silloinkin, kun lapset osasivat jo itse lukea. Ne hetket ovat edelleen parhaimpien muistojen joukossa.

Voi, vanhemmat, lukekaa lapsille satuja ja tarinoita! Älylaitteet eivät mitenkään korvaa ihania ja kielellisesti huikeita tarinoita, joiden mukana voi kokea monenlaisia tunteita: ihastusta, jännitystä ja iloa. Saduista ja tarinoista saa mielikuvitukselle virikkeitä, ja sanavarasto kehittyy. Yhdessä vanhemman kanssa on turvallista jännittää vaikka noitia, lohikäärmeitä ja sitä, löytyykö lumottu prinsessa ajoissa, vai joutuuko hän Julma-Kumman linnaan loppuiäkseen. On ihanaa eläytyä sadun hahmoihin ja vaikka leikkiä Mestaritontun tapahtumia uudelleen ja uudelleen eri rooleissa.

Vuonna 2005 Mestaritontun seikkailut nähtiin Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Se oli vaikuttava esitys, jossa suuren näyttämön tekniikka pääsi oikeuksiinsa. Pääosassa Mestaritonttuna nähtiin Tuula Väänänen.




Lisätietoa kirjailijasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aili_Somersalo (Luettu 21.12.2024)

Lisätietoa kuvittajasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Onni_Mansnerus (Luettu 21.12.2024)

15/12/2024

Annamari Huovinen: Hankala eläin: Esseitä lajien kohtaamisista

 


"Annamari Huovinen on kauppatieteiden tohtori, joka on työskennellyt yliopistoissa sekä median ja viestinnän alalla. Hän on kiinnostunut eläimistä, ihmisistä ja siitä, miten talous ja kulttuuri muovaavat elinympäristöämme." (Etuliepeen tekstiä)

Huovisen esseekokoelma Hankala eläin käsittelee laajasti ja monipuolisesti eläimiä, ihmisiä ja lajien kohtaamisia. Aika usein on kyse ihmisen vallasta, eläinten hyväksikäytöstä ja alistamisesta. Kirjan pääotsikot ovat: Villit, Kesytetyt ja Vangitut, joiden alla Huovinen käsittelee aihetta laajasti.

Esseissä on kauppatieteilijän näkökulma. Huovinen kirjoittaa: "Olen halunnut tässä kirjassa tutkia niitä monia tapoja, joilla talous vaikuttaa ihmisen ja muiden eläinten välisiin suhteisiin."

"Pohjimmiltaan kirjani kysyy, mitä ihmisten valta-asema on muille eläimille tehnyt ja miten meidän tulisi tässä maailmassa muiden eläinten rinnalla elää. Ihminen ei kauan pysy elossa ilman muita eläimiä."

Arvostan Huovisen selkeää kieltä ja kiihkotonta, pohtivaa kirjoitustyyliä. Hän nostaa esille myös voimakkaita  tunteita herättäviä asioita, kuten sudet, turkistarhaus ja salametsästys sekä jotkut eläinaktivistien ylilyönneiksi ajattelemani asiat. Hänen kantansa tulee esille, mutta kielen tasolla kirjoittaja pysyttelee neutraalissa tyylissä.  - Onneksi, sillä nettihuutamista ja vastakkainasettelua on jo aivan tarpeeksi! Henkilökohtainen elämä maalla on kivasti punottu mukaan: puutarhan hoito ja kesäkanojen elämän tarkkailu tuovat elämään sisältöä.



Kuva on kopioitu Tammen kuvapankista, ja kuvan osoite on: https://www.tammi.fi/kuvapankki/?mediabank_filter=book&mediabank_search=Hankala%20el%C3%A4in (Luettu 15.12.2024)