07/12/2017

Rosa Liksom ja Klaus Haapaniemi: Neko

Törmäsin sattumalta aivan upeaan kirjaan: Rosa Liksomin ja Klaus Haapaniemen Nekoon. Teksti on Rosa Liksomin ja ihastuttavat kuvat ovat Klaus Haapaniemen, joka on kansainvälisesti mainetta saavuttanut muotoilija. "Haapaniemen rikas visuaalinen kieli on luonut uuden merkityksen  suomalaiselle muotoilulle, joka on tunnettu yksinkertaisesta funktionaalisuudestaan." (Kirjan takalieve). Hänet tunnetaan muun muassa suuren suosion saaneista Taika-astioista.

Neko on jännittävä samuraitarina, jossa pieni Okun kylä joutuu kamppailemaan toistuvia hyökkäyksiä vastaan. Läänitysherra Toranga joukkoineen on julma hallitsija, mutta kylää suojelee oikeamielinen samurai Neko. Pitkän taistelun päätteeksi Nekon miekka kuitenkin kuljetetaan läänitysherralle merkiksi samurain kuolemasta, ja siitä saakka kylä on vainon kohteena. Muutaman vuoden kuluttua kylään saapuu mystinen, yönmustaan kietoutunut hahmo, ja kyläläisissä herää uudelleen toivo oikeudenmukaisesta elämästä.

Liksomin teksti on upeaa. Se soljuu ja kutkuttaa. Se pursuaa mielikuvitusta ja sanavarastoa yltäkylläisesti ruokkivia sanoja, kuten  esimerkiksi eliittisamurait, mystikkomunkit, säröinen ruukku ja kurmitsa.

Haapaniemen kuvat ovat suorastaan hengästyttävän kauniita ja vangitsevia. Haapaniemen "ihaillut ja rakastetut kuvat ovat herättäneet  voimakkaita tunteita  ympäri maailmaa. Hänen mielikuvituksellinen tyylinsä ja fantasiamaailmansa ovat tulleet tutuiksi lukuisten luksusmerkkien ja muodin parissa" (Kirjan takalieve). Kirjassa esitellään pohjatietona useita samuraitarinoita ja -elokuvia.

Nekon parissa voi viettää yhteisiä lukutuokioita lasten tai lastenlasten kanssa. Kirja on jaettu lukuihin, joten tarinaa voidaan lukea osa kerrallaan. Kuvien tarkastelu sekä sanastosta ja tarinasta keskustelu palvelevat yhteisen kokemuksen kielentämistä. Kirja toimii erinomaisesti ääneenlukukirjana. Se sopii myös itse lukeville lapsille, luultavasti 8-9 -vuotiaista ylöspäin. Itse nautin kirjasta sekä kielen että visuaalisuuden kannalta. Näin joulun alla tämä kirja kannattaa pistää mieleen. Tonttujen supinoiden mukaan se voisi antaa elämyksiä sekä pojille että tytöille.

Lisätietoa Haapaniemestä ja hänen design-tuotteistaan löytyy seuraavista linkeistä, joista osa on kaupallisia, mutta antavat hyvän kuvan hänen töistään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Klaus_Haapaniemi
https://www.klaush.com/
https://www.finnishdesignshop.fi/Klaus_Haapaniemi-d-34.html
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti